
Ölümle sonuçlanan iş kazası, günümüzde özellikle sanayi sektöründe karşılaşılan durumlardan birisidir. Ölümle sonuçlanan iş kazası neticesinde nelerin yapılması gerektiğine ve yaptırımlara değinmeden evvel ‘iş kazası’ kavramını tanımlamamız faydalı olacaktır.
İş kazası; sigortalı işçinin, işverenin emir ve talimatlarını yerine getirdiği esnada aniden bedenen zarar görmesi olarak tanımlanabilir. İş kazalarının önlenmesi için bu konuda işverenin önlem alması gerekmekle beraber işçilerin de iş sağlığına önem vermesi şarttır. Ancak maalesef ki uygulamada iş sağlığı ve güvenliği göz ardı edilerek işçi çalıştırıldığı sıkça görülmektedir. Bu tür çalışmaların sonucunda ise ölümlü iş kazasına veya kazalarına rastlamak kaçınılmaz olmaktadır. Ölümlü iş kazası neticesinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirleri almayan işveren, birinci derece sorumlu olacaktır.
İş kazası halinde yapılması gereken birtakım işlemler vardır. Ölümle sonuçlanan iş kazasında ise bu işlemlerin hiç zaman kaybedilmeden yapılması büyük önem taşımaktadır. Ölümlü iş kazasında yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ceza davası açılması,
- Maddi tazminat talebi,
- Manevi tazminat talebi,
- SGK tarafından açılacak rücu davası.
Nelerin iş kazası olarak kabul edileceği ve ölümle sonuçlanmayan iş kazalarında işçinin haklarının neler olduğuyla ilgili detaylı bilgi için “İş kazası nedir?” isimli makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Ölümle Sonuçlanan İş Kazası Nedeniyle Ceza Davası
İş kazasında sorumluluk kime aittir? Öncelikle ölümle sonuçlanan iş kazası olması halinde kolluk birimi hemen durumdan haberdar edilmelidir. Ölümle sonuçlanan iş kazası olmasına rağmen kolluk birimine bildirim yapmayan veya bunu geç yapan işveren bu durumdan bizzat sorumlu olacaktır. Ölümlü iş kazası olması halinde Cumhuriyet Savcısı olay yerine gelip incelemeyi gerçekleştirecek ve soruşturmayı başlatacaktır.
Ölümlü iş kazası ceza davası açılmasını gerektiren bir durumdur. Ölümlü iş kazası ceza davası açılması durumunda işverenin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri alıp almadığı detaylıca incelenecektir. Ölümle sonuçlanan iş kazasının sorumlularının kim/kimler olduğu tespit edilerek yargılama neticesinde cezalandırılma söz konusu olacaktır.
Ölümle Sonuçlanan İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası
Ülkemizde maalesef ki gerek birçok işverenin gerekse işçilerin iş sağlığı ve güvenliğine önem vermemesi neticesinde sıkça iş kazalarına ve ölümlü iş kazasına rastlanmaktadır. Bu iş kazaları neticesinde ölüm gerçekleşmesi muhtemeldir. Ölümle iş kazalarında vefat edenin yakınlarının birtakım hakları mevcut olacaktır. Ölümle sonuçlanan iş kazası yoksa bu halde işçi bizzat haklarını talep edebilecektir. Bu konuda detaylı bilgi için “İş kazası nedir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Ölümlü iş kazası tazminat alınmasını gerektiren bir durumdur. Tazminat, maddi ve manevi tazminat olarak karşımıza çıkmaktadır. Şartlar mevcut ise her iki tazminata da mahkeme tarafından hükmedilecektir. Ölümlü iş kazası neticesinde ölenin yakınları maddi tazminat olarak sorumlu kişilerden şunları talep edebilecektir:
- Tedavi giderleri,
- Cenaze giderleri,
- Ölenin desteğinden yoksun kalındığı için uğranılan zararlar.
Ölümlü iş kazası ile ölenin desteğinden yoksunlar kalanlar, destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecektir. Destekten yoksun kalma tazminatının kimler tarafından, hangi sürede ve hangi şartlarda talep edilebileceğiyle ilgili bilgi almak için “Destekten yoksun kalma tazminatı nedir?” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Ölümle Sonuçlanan İş Kazası ve Manevi Tazminat
Ölümlü iş kazası neticesinde ölen işçinin yakınlarının manevi tazminat talebinde bulunması mümkündür. Yargıtay‘ın da bu yönde pek çok kararı vardır. Ölümle sonuçlanan iş kazası sonucunda ölen kişinin özellikle eşi ve çocuklarının psikolojik olarak sarsılacağı aşikardır. İşte bu nedenle kanunda, ölenin mirasçılarının manevi tazminat talep etme hakkı olduğu hüküm altına alınmıştır. Ancak bunun için birtakım koşulların varlığı aranmaktadır. Manevi tazminat davasının şartları şunlardır:
- Haksız fiil olması,
- Fiil neticesinde zarar meydana gelmesi,
- Fiil ile zarar arasında illiyet bağı olması gerekmektedir.
Bu halde kişilerin manevi kayıplarının bir nebze de olsa hafifletilmesi için manevi tazminat talep edilmesi mümkün olacaktır.
Sigortasız Çalışan İşçinin Ölümü
Ölümle sonuçlanan iş kazasında vefat edenin sigortası olmaması da sıkça karşılaşılan durumlardandır. Esasında işverenin, sigortasız işçi çalıştırması herkesçe bilindiği üzere yasaktır. Ancak yine de sigorta primlerini ödemeyerek kar etmeyi hedefleyen bazı işverenler sigortasız işçi çalıştırmaktan çekinmemektedirler.
Sigortasız işçinin ölümü durumunda işveren, bu durumdan sorumlu tutulacaktır. Sigortasız çalışan işçinin yakınları, tıpkı sigortalı işçinin yakınları gibi maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilecektir. Ancak bunun için öncelikle iş kazası tespit davasının açılması gerekmektedir. Tespit davası neticesinde maddi ve manevi tazminat davası açılması daha doğru olacaktır. Çünkü maddi ve manevi tazminat davasına bakan mahkeme, tespit davasını bekletici mesele yapacaktır.
Ölümlü iş kazaları, iş hukukunun önemli konularındandır. İş kazaları neticesinde ölüm gerçekleşsin veya gerçekleşmesin her halde iş hukuku avukatına danışılması en doğrusu olacaktır. Çünkü iş kazaları sebebiyle açılacak olan tazminat davası ve ceza davası, takibi zor davalardandır. Bu davaların işçi avukatı tarafından takibinin sağlanması, işçinin ve aile üyelerinin haklarının korunması açısından çok önemlidir.
İş Kazası Ölüm Tazminatı Ne Kadardır?
Tarafımıza sıkça sorulan sorulardan birisi de “İş kazası ölüm tazminatı ne kadardır?” sorusudur. İş kazası ölüm tazminatı, yani halk arasında bilinen adıyla ‘kan parası’ hesaplanırken pek çok ayrı husus değerlendirilecektir. Bu hususlar; uğranılan maddi zarar, tarafların kusur oranları ve maluliyet oranıdır. İş kazası sonucunda ölen kişinin yaşı, ortalama ne kadar süre yaşayacağı ve çalışacağı, destekten yoksun kalma tazminatı belirlenirken ele alınan hususlardandır.
İş kazası ölüm tazminatı hesabında işçinin maaşı şüphesiz ki önemlidir. İşte belirtmiş olduğumuz tüm bu hususlar bir arada değerlendirilerek iş kazası ölüm tazminatı hesabı yapılacaktır. Tazminat hesaplaması, İş Mahkemelerinde bilirkişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. İş kazası ölüm tazminatı hesaplama konusunda detaylı bilgi için iş hukuku avukatına danışmanız faydalı olacaktır.