Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkündür. Yurtdışı boşanma kararının tanınması, MÖHUK hükümlerince,tanıma ve tenfiz davası açarak gerçekleşmektedir. Ancak yurtdışında boşananlar için yeni düzenleme ile dava açmadan yabancı mahkeme boşanma kararının tanınması mümkün hale gelmiştir.
Yurtdışında boşanma kararının tanınması khk ile dava açmaksızın artık mümkündür. Bu yazımızda dava açmadan boşanmanın tanınması işleminin nasıl gerçekleşeceğini kısaca belirteceğiz. Daha detaylı bilgi için tanıma ve tenfiz davası avukatı ile görüşme sağlayabilirsiniz.
Yurtdışında boşanma kararının dava açmaya gerek duyulmaksızın tanınması, 2018 senesinde yürürlüğe giren KHK ile mümkündür. 690 sayılı KHK’ya göre; yabancı ülke adli veya idari makamları tarafından verilen boşanma kararının nüfus kütüğüne tescili mümkündür. Dolayısıyla dava açmaya gerek kalmaksızın yurtdışında boşanma KHK hükümlerine göre tanınabilecektir. 690 sayılı KHK ile yalnızca boşanma, evliliğin butlanı veya iptaline ilişkin kararlar tanınacaktır. Dolayısıyla tenfiz söz konusuyla dava açılması zorunlu hale gelecektir.
Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması 2023 ile ilgili ayrıca tanıma tenfiz davası ve yeni düzenleme adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması İçin Gerekli Evraklar
“Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum.” diyen kişiler hukuki süreci başlatmak için bazı evrakları hazırlamalıdır. Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının dava açmadan tanınması için gerekli birtakım evraklar vardır. Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için gerekli evrakların neler olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yabancı mahkeme kararının aslı ile apostil şerhi ve noter onaylı veya konsolosluk onaylı tercümesi,
- Yabancı mahkeme kararının kesinleştiğine dair yazı ile apostil şerhi ve noter onaylı veya konsolosluk onaylı tercümesi,
- Kimlik veya pasaport fotokopileri,
- Avukat ile temsil olması durumunda özel olarak düzenlenmiş vekaletnamenin aslı.
Evrakların eksik veya hatalı hazırlanması, başvurunun kabul edilemez başvuru olarak değerlendirilmesine neden olacaktır. Bu durumda evrak eksikliği nedeniyle başvuru, esasa girilmeden reddedilecektir.
Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması Resmi Gazete 2018’de yayınlanan yönetmelik maddeleri dikkate alınarak gerçekleştirilecektir. İlgili yönetmelikte, başvuru süreci ve sonrası hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Yabancı boşanma kararının dava açmadan tanınması sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına mutlaka yabancılar hukuku avukatı ile temsil sağlanmalıdır. Aksi halde yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması sürecinde zaman kaybı yaşanacak ve maddi kayıplar olacaktır. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile yurtdışında boşanma kararı tanınmasının reddi, dava açma yoluna başvurmayı zorunlu kılacaktır.
Dava Açmadan Boşanma Kararının Tanınması Başvurusu Nereye Yapılır?
Dava açmadan yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının tanınması için Bakanlık tarafından belirlenen İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır. Kararın verildiği ülkedeki dış temsilciliklere de başvuruyla da yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkündür. Ancak sürecin en hızlı şekilde ilerlemesi için İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır.
Türk konsolosluğu boşanma işlemleri ile ilgileniyor mu? sorusu tarafımıza sıkça sorulmaktadır. Öncelikle şunu vurgulamalıyız ki tanıma ve boşanma davası iki ayrı davadır. Eğer mevcut bir yabancı mahkeme boşanma kararı varsa tanıma işlemi gerçekleştirilir. Yönetmelikte her ne kadar dava açmadan yabancı mahkeme kararının tanınması için dış temsilciliklere başvurunun mümkün olduğu söylense de uygulamada durum farklıdır. Sürecin en hızlı şekilde işlemesi adına Türkiye içinde başvurunun yapılması doğru bir tercih olacaktır.
Ayrıca şunu da önemle belirtmek isteriz: Türk Konsolosluğu boşanma işlemleri ile ilgilenmemektedir. Yani konsoloslukta boşanma gibi bir durum söz konusu değildir. Hukuk sistemimizde ancak mahkemelerin boşanma kararı vermesi mümkündür.
Yurtdışında boşananlar için yeni düzenleme ile dava açmadan tanıma mümkün hale gelmiş olmakla beraber aranan bazı şartlar vardır:
- Yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş olması,
- Yabancı mahkeme kararının Türk kamu düzenine açıkça aykırı olmaması,
- Tarafların başvuruyu birlikte yapması veya vekilleri ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir.
Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması talebi olan taraflar, vekilleri aracılığıyla kendilerini temsil ettirebilir. Böylece süreç hem daha hızlı hem de kusursuz işleyecektir. Zaten çoğunlukla kişilerin birlikte başvuru yapması mümkün olmadığından yabancılar hukuku alanında çalışan avukattan yardım alınması en doğru tercihtir. Birlikte başvurudan anlaşılması gereken ise; her iki tarafın müracaatı arasındaki sürenin 90 günü geçemeyecek olmasıdır.
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması Ne Kadar Sürer?
Yurtdışı boşanma kararının tanınması KHK’sı ile artık çok kısa sürede tanıma işlemi gerçekleştirilmektedir. Tanıma tenfiz avukatı ile temsil söz konusuyla ortalama 15-30 gün arasında yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması gerçekleşmiş olacaktır. Dava açılması halinde ise avukat ile temsil varsa bu süre 6-9 ay; avukatla temsil yoksa ortalama 3 yılı bulan bir süreç söz konusu olacaktır. Her iki tarafından avukatı olması halinde ise yurtdışı boşanma kararının tanınması 2 hafta-1 ay arasında gerçekleşecektir.
“Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de hala evli görünüyorum. Ne yapmalıyım?” sorusuna yanıt bulmak ve nitelikli avukatlık hizmeti almak için+90 530 829 70 69 Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba,
Benim bazi sorularim olacak cevaplarsaniz memnun olurum. Simdiden tesekkur ederim.
1) Ben yurt disinda bosandim ve bir cocugum var. Toronto baskonsolosluguna bosanmanin taninmasi ilgili soru sordugumda konsolostaki bayan bana burada vakit kaybetmememi ve turkiyede dava acmami onerdi. Bayanin bana dedigi şu. Bosanmayi Toronto da tanitsam bile cocugun velayatini bildirmem icin mecburen dava yoluna gitmem gerektigi ve dava ile cocugun velayatinin bende oldugunu bildirmedigim zaman aile bakanliginin aleyhimde dava acacagini soyledi. Bunu duydugumda şok oldum. Bunun dogru olup olmadigini ogrenmek istiyorum.
2) Yine ayni bayan kanadada kanada vatandasi olarak bosandiginiz icin kanda pasaportunun tercumesi gerekli dedi? Ama ben cikan yasayi okudugumda boyle birsey bulamadim. peki bu dogrumu?
Acikcasi bir yili aşkın ben bu yasayi beklerken boyle mantigimin almadigi seyler duymak beni hem yıktı hemde turk yasalarina olan inancimi sarsti. Zaman ayirip cevaplarsaninz memnun olurum.
Merhaba Gül Hanım,
Tarafınıza mail yoluyla geri dönüş sağlanmıştır.
Saygılarımızla.
Merhaba. Ben ve eski eşim ikimizde çifte vatandaşız ve Norveç de resmi olarak ayrıldık…
Merhaba Şenol Bey,
Hukuki sorularınızla ilgili size detaylı bir e-mail gönderilmiştir. Lütfen mail kutularınızı kontrol ediniz.
Saygılarımızla.
Ben amerikada bosandim evraklarim hazir konsolosluga ileticem eski esimde basvuruya benimle gelmeyi kabul etti, kac gun icinde bu islem turkiyede onaylanir? 1 cocugumuz var velayet ornek turkiyede taninmasi gibi bir istegimiz yok, bu tanima islemi en gec aralikda biter mi yada hizlandirmak mumkunmu
Merhaba,
Konsolosluğa yapılacak başvuru sürecin büyük oranda yavaşlamasına neden olmaktadır.(Ortalama 4-6 ay) Başvurunuz Türkiye’den olursa hızlı bir şekilde sonuç alınacaktır. Konuyla ilgili size yardımcı olabilir ve hızlı bir şekilde sonuç alabiliriz. Bunun için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba,ben 2017 avusturyada eski esimlen anlasmali bosandim.baska bir islem icin türk konsulsluguna gitimde türkiyede halen evli oldugumu ögrendim..eski esime söyledim ben herhangi bir imzah atmam dedi.ne yapmak gerekiyor.yardimci olursaniz sevinirim
Merhaba Ayşe Hanım,
Tarafınıza mail gönderilmiştir. Lütfen mail kutularınızı kontrol ediniz.
Saygılarımızla.
Merhaba, ben Almanya Vatandasi olarak 2003 Türkiyede evlendim. 2009 Bosandim Almanyada. Türkiyede Avukat tutdum tek tarafli olarak 2013 beri bosanmam sonuclanmiyor. Karsi taraf Hapisde. Ben bu yeni karardan faydalanabilirmiyim? .
Avukatim nedense sonuca varmiyor.
Sagolun……
Merhaba,
Boşanma kararının tanınması için dava açtıysanız yeni kanun hükümlerinden faydalanmanız mümkün değildir.
Saygılarımızla.
Merhaba,biz 6 yil evliğiz,2 sene önce eşima terk ettim,memleketeme gittim.,Kazakistana,Boşanmak istiyorum da,fakat ondan hiç haberi yok.Acaba o bensiz boşanabilir mi?Nasil öğrebilirim hala evlemiyim?
Merhaba,
Eşinizin hangi ülke vatandaşı olduğu ve evliliğin nerede gerçekleştiği bu soruyu yanıtlarken önem taşır. Bize detaylı bilgi verirseniz daha doğru bir değerlendirme gerçekleştirebiliriz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben almanya da 2001 yilinda esimden bosandim.sonra ayrildigim esim alman vatandasi oldu,ama Türkiyede hala bosanmadik,eski esim simdi Türkiyeden tekrar evlenmek istiyor benden bosanmadan evlenebilirmi.simdiden tesekkürler.
Merhaba Hatice Hanım,
Eski eşiniz hem Türk hem Alman vatandaşı ise ve Türkiye’de evlenmek istiyorsa boşandığına dair mahkeme kararın tanınması ve tenfizi gerekmektedir. Aksi halde yeniden evlilik gerçekleştirilemez.
Saygılarımızla.
Merhaba,
ben eşimle almanya da boşandım fakat türkiye de bu kararı tanıması için başvuru yapmadım. eşim vefat etti. türkiyede hala evli görünüyoruz. eşimin emekli maaşını alabilirmiyim.
Merhaba Hacer Hanım,
Türkiye’de hala evli görünüyorsanız eşinizin sigortasından faydalanabilirsiniz. Ancak en doğru bilgi için avukat ile detaylı bir görüşme sağlamanızı tavsiye ederim.
Saygılarımızla.
merhaba ben semra ben belcikada yasiyorum ve eski esimle konsolosluga gidip anlasmali bosanmak istiyoruz sorum su anlasmali bosanma icin hangi evraklari beraberimizde goturmeliyiz birde kac ay surer sonuclanmasi simdiden cok tesekkurler cevabiniz icin.
Merhaba Semra Hanım,
Konsoloslukta boşanma işlemi gerçekleştirilmemektedir. Eğer mevcut bir boşanma kararınız varsa bunun tanınması mümkündür.Kısa sürede boşanma kararınızın tanınması
için izlenmesi mümkün hukuki yol vardır. Size daha net ve detaylı bilgi vermemiz adına iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba
Ben avusturyada boşandım turkiyede boşanmam icin ne yapmam gerekiyor avusturya mahkeme kararıyla nüfus il müdürlüğüne kayit yaptirabirmiyim tenfiz açmadan saygilarimla.
Merhaba Mehmet Bey,
Boşandığınız eşinizin avukata vekalet vermesi durumunda dava açmadan Türkiye’de tanıma işlemi gerçekleştirilebilir. Dava açmadan yabancı mahkeme kararının tanınması hakkında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
merhabalar ben almanyada 2 yıl önce boşandım dün eski eşimle konsolosluğa türkiyedeki mavi kartıma işlenmesi için evrakları teslim ettik acaba ne kadar sürede mavi kartıma işlenir bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.
Merhaba Cemil Bey,
Yurtdışında boşanmanın nüfusa işlenme süresi, başvuru yerine göre değişiklik gösterir. Yurtdışında bu işlemi yaptığınız için sürecin biraz daha uzun sürmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle maalesef size net bir süre söylememiz mümkün değildir.
Saygılarımızla.
Sayın Helvacıoğlu;
Portekiz’de evlenmiş olduğum eşimden boşanma davam 9 senedir sürmektedir. Yaklaşık bir yıl önce Lizbon Büyükelçiliğimizle temasa geçtim ve benim yaklaşık 7 yıl önce eşim tarafından boşanmış olduğumu bildirdiler. Bana resmi olmayan bir tercümesiyle birlikte eşimin nüfus kaydını gönderdiler. Bu kayıttan düşürülmüş olduğum görülmektedir. Bu bilgi ve belgeleri avukatıma vermeme rağmen dava hala sürmekte ve sonuçlanamamaktadır. Dahası avukatım verdiğim belge ve bilgileri mahkemeye sunmamıştır. Ayrıca ben de talep ettiğimde ayak diretmektedir.
Emekliyim ve maaşım 1530 tl olduğundan Portekize gidip ilgili belgeleri alma imkanım yoktur.
Bu durumda en ekonomik ve hızlı olarak boşanma davamın Türkiye’de tanınmasını nasıl sağlayabilirim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Tamer Sofu
Merhaba Tamer Bey,
Evrakların eksik veya hatalı olması durumunda Türk mahkemelerinin bunları kabul etmemesi söz konusu olabilir. Dava dosyanızı incelemeden bu konuda bir yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Mail üzerinden dosya bilgilerinizi bize iletirseniz gerekli incelemeyi yaptıktan sonra size bilgi verebiliriz.
Saygılarımızla.
Merhaba Ayşegül Hanım,
İlginiz için teşekkür ederim.
Mahkeme dosyalarını mahkemeden kopyalayabilirim ve size gönderebilirim ancak 500 sayfa civarındadır. WeTransfer ile iletebilirim. Sizin için uygun mudur?
Bugün ve yarın bu işle ilgilenip olabildiğince çabuk size döneceğim.
Merhaba Tamer Bey,
Yalnızca mahkeme boşanma kararını ve kesinleşme şerhini göndermeniz yeterlidir. Sitemizde yer alan mail adresimize gönderebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar
Kiz arkadasim yabanci ve Türk vatandaşı değil, baska bir ulkede boşandı ve halihazırda baska bir ulkede ikamet ediyor. biz simdi Türkiye’de evlenmek istiyoruz. Evlendikten sonra o Türkiye’de yasamayacak ben onun ulkesine yerlesecegim. 300 gun iddet süresi onun icin de gecerli mi ? Ve biz bu 300 günlük suresi beklemek istemezsek bu engeli nasil aşabiliriz?
Merhaba Orhan Bey,
Kız arkadaşınız eski evliliğini bir Türk vatandaşı ile yapmadıysa ve bunu TR’ye tanıtmadıysa iddet süresi bekleme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Saygılarımızla.
Merhaba Ben Kanadada yasiyorum esjm Ben ve cocuklarim hem kanada hem turk vatandssiyiz.Biz Burda ayrilik sozlesmesi yaptik.Bosanmayi buradami yapmak uoksa Turkiyede yapmakmi mantikli?Birde ilerleyen zamanlarda Turkiyeye donmeyi dusunuyorum.Esjmde doner buyuk ihtimqlle.Cocuk yardimi param acaba kesilecekmi?Ne kadar sure yatmaya devam eder?Bilgi verirseniz sevinirim.Teskler
Merhaba,
Türk makamları önünde boşanmış olmak istiyorsanız davayı TR’de açabilirsiniz. Kanada’da boşandıysanız onun ülkede tanınması ve tenfizi de mümkün olabilir. Çocuk yardım parasını Kanada hükümetinden aldığınız için o konuda bilgimiz bulunmamaktadır.
Saygılarımızla.