Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması 2023

yurtdışında boşanmanın Türkiye'de tanınması 2018, yurtdışı boşanma
yurtdışında boşanmanın Türkiye'de tanınması 2018, yurtdışı boşanma

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkündür. Yurtdışı boşanma kararının tanınması, MÖHUK hükümlerince,tanıma ve tenfiz davası açarak gerçekleşmektedir. Ancak yurtdışında boşananlar için yeni düzenleme ile dava açmadan yabancı mahkeme boşanma kararının tanınması mümkün hale gelmiştir.

Yurtdışında boşanma kararının tanınması khk ile dava açmaksızın artık mümkündür. Bu yazımızda dava açmadan boşanmanın tanınması işleminin nasıl gerçekleşeceğini kısaca belirteceğiz. Daha detaylı bilgi için tanıma ve tenfiz davası avukatı ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Yurtdışında boşanma kararının dava açmaya gerek duyulmaksızın tanınması, 2018 senesinde yürürlüğe giren KHK ile mümkündür. 690 sayılı KHK’ya göre; yabancı ülke adli veya idari makamları tarafından verilen boşanma kararının nüfus kütüğüne tescili mümkündür. Dolayısıyla dava açmaya gerek kalmaksızın yurtdışında boşanma KHK hükümlerine göre tanınabilecektir. 690 sayılı KHK ile yalnızca boşanma, evliliğin butlanı veya iptaline ilişkin kararlar tanınacaktır. Dolayısıyla tenfiz söz konusuyla dava açılması zorunlu hale gelecektir.

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması 2023 ile ilgili ayrıca tanıma tenfiz davası ve yeni düzenleme adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması İçin Gerekli Evraklar

Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum.” diyen kişiler hukuki süreci başlatmak için bazı evrakları hazırlamalıdır. Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının dava açmadan tanınması için gerekli birtakım evraklar vardır. Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için gerekli evrakların neler olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yabancı mahkeme kararının aslı ile apostil şerhi ve noter onaylı veya konsolosluk onaylı tercümesi,
  • Yabancı mahkeme kararının kesinleştiğine dair yazı ile apostil şerhi ve noter onaylı veya konsolosluk onaylı tercümesi,
  • Kimlik veya pasaport fotokopileri,
  • Avukat ile temsil olması durumunda özel olarak düzenlenmiş vekaletnamenin aslı.

Evrakların eksik veya hatalı hazırlanması, başvurunun kabul edilemez başvuru olarak değerlendirilmesine neden olacaktır. Bu durumda evrak eksikliği nedeniyle başvuru, esasa girilmeden reddedilecektir.

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması Resmi Gazete 2018’de yayınlanan yönetmelik maddeleri dikkate alınarak gerçekleştirilecektir. İlgili yönetmelikte, başvuru süreci ve sonrası hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Yabancı boşanma kararının dava açmadan tanınması sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına mutlaka yabancılar hukuku avukatı ile temsil sağlanmalıdır. Aksi halde yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması sürecinde zaman kaybı yaşanacak ve maddi kayıplar olacaktır. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile yurtdışında boşanma kararı tanınmasının reddi, dava açma yoluna başvurmayı zorunlu kılacaktır.

Dava Açmadan Boşanma Kararının Tanınması Başvurusu Nereye Yapılır?

Dava açmadan yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının tanınması için Bakanlık tarafından belirlenen İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır. Kararın verildiği ülkedeki dış temsilciliklere de başvuruyla da yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkündür. Ancak sürecin en hızlı şekilde ilerlemesi için İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır.

Türk konsolosluğu boşanma işlemleri ile ilgileniyor mu? sorusu tarafımıza sıkça sorulmaktadır. Öncelikle şunu vurgulamalıyız ki tanıma ve boşanma davası iki ayrı davadır. Eğer mevcut bir yabancı mahkeme boşanma kararı varsa tanıma işlemi gerçekleştirilir. Yönetmelikte her ne kadar dava açmadan yabancı mahkeme kararının tanınması için dış temsilciliklere başvurunun mümkün olduğu söylense de uygulamada durum farklıdır. Sürecin en hızlı şekilde işlemesi adına Türkiye içinde başvurunun yapılması doğru bir tercih olacaktır.

Ayrıca şunu da önemle belirtmek isteriz: Türk Konsolosluğu boşanma işlemleri ile ilgilenmemektedir. Yani konsoloslukta boşanma gibi bir durum söz konusu değildir. Hukuk sistemimizde ancak mahkemelerin boşanma kararı vermesi mümkündür.

Yurtdışında boşananlar için yeni düzenleme ile dava açmadan tanıma mümkün hale gelmiş olmakla beraber aranan bazı şartlar vardır:

  • Yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş olması,
  • Yabancı mahkeme kararının Türk kamu düzenine açıkça aykırı olmaması,
  • Tarafların başvuruyu birlikte yapması veya vekilleri ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir.

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması talebi olan taraflar, vekilleri aracılığıyla kendilerini temsil ettirebilir. Böylece süreç hem daha hızlı hem de kusursuz işleyecektir. Zaten çoğunlukla kişilerin birlikte başvuru yapması mümkün olmadığından yabancılar hukuku  alanında çalışan avukattan yardım alınması en doğru tercihtir. Birlikte başvurudan anlaşılması  gereken ise; her iki tarafın müracaatı arasındaki sürenin 90 günü geçemeyecek olmasıdır.

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması Ne Kadar Sürer?

Yurtdışı boşanma kararının tanınması KHK’sı ile artık çok kısa sürede tanıma işlemi gerçekleştirilmektedir. Tanıma tenfiz avukatı ile temsil söz konusuyla ortalama 15-30 gün arasında yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması gerçekleşmiş olacaktır. Dava açılması halinde ise avukat ile temsil varsa bu süre 6-9 ay; avukatla temsil yoksa ortalama 3 yılı bulan bir süreç söz konusu olacaktır. Her iki tarafından avukatı olması halinde ise yurtdışı boşanma kararının tanınması 2 hafta-1 ay arasında gerçekleşecektir.

Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de hala evli görünüyorum. Ne yapmalıyım?” sorusuna yanıt bulmak ve nitelikli avukatlık hizmeti almak için+90 530 829 70 69 Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.