Alışveriş Sitesi Dolandırıcılığı

alışveriş sitesi dolandırıcılığı, internet alışveriş dolandırıcılığı
alışveriş sitesi dolandırıcılığı, internet alışveriş dolandırıcılığı

Alışveriş sitesi dolandırıcılığı vakıaları, son yıllarda sıkça rastladığımız siber suçlardan birisidir. Özellikle internet ve teknolojide yaşanan gelişmelerin neticesinde sanal ortamda dolandırıcılık vakıaları artmıştır. Bilişim suçları arasında yer alan internet alışveriş dolandırıcılığı mağduru olmak herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Dolandırıcılık mağduru olmamak adına alınacak tedbirler olduğu gibi mağdurların başvuracağı hukuki yollar da mevcuttur.

Hemen hemen herkes, en az bir kez de olsa alışveriş siteleri üzerinden ürün satın almıştır. Alışveriş sitelerinde indirimlerin daha fazla olması, kişilerin kısa sürede yorulmadan ürün satın alabilmesi şüphesiz ki bu sisteme rağbetin artmasında etkili olmuştur. Özellikle çalışanlar, mağazaya gidip zaman kaybetmektense internet üzerinden alışveriş yapmayı daha uygun görmektedir. Aslında bu açıdan bakıldığında internet üzerinden alışverişin birçok avantajı vardır. Ancak bu noktada önemli olan alışveriş sitesi dolandırıcılığı mağduru olmamaktadır.

Peki ama internet dolandırıcılığı mağdurları nereye başvurmalıdır? Alışveriş sitesi dolandırıcılığı cezası nedir? Dolandırıcılık mağdur olmamak için ne yapılmalıdır? İşte tüm bu soruların yanıtlarını makalemizde sizlere açıklayacağız.

İnternet Dolandırıcılığı Nereye Şikayet Edilir?

İnternet alışverişi dolandırıcılığı, farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Ancak genellikle satın alınan üründen farklı bir ürün gönderilmesi şeklinde dolandırıcılık faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Şöyle ki; kişi bir saat aldığını düşünerek ödeme yapar. Ancak kargosu geldiğinde bakar ki saat değil de başka bir ürün gelmiştir veya web sitesinde görünenden farklı bir saat yollanmıştır. Aynı zamanda ödemenin gerçekleşmesi ve hiçbir ürün gönderilmemesi şeklinde de alışveriş sitesi dolandırıcılığı faaliyeti gerçekleştirilmektedir.

İnternet dolandırıcılığı şikayeti savcılığa yapılmalıdır. Savcılık şikayet dilekçesi ile suç duyurusunda bulunmak doğru bir hareket olacaktır. Aynı zamanda satın alınan ürünün değerine göre Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunulması mümkündür. Böylece ödenen meblağın geri alınması için gerekli işlemler başlatılacaktır.

İnternet Dolandırıcılığı Cezası

İnternet dolandırıcılığı cezası, Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde belirlenecektir. Türk Ceza Kanunu m.158’e göre, alışveriş sitesi dolandırıcılığı, nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır. Bu suçun cezası ise; 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Aynı zamanda adli para cezasına da hükmedilecektir. Adli para cezasının miktarı, suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olmayacaktır.

Alışveriş Sitesi Dolandırıcılığı Faaliyetlerine Karşı Alınabilecek Tedbirler

Alışveriş sitesi dolandırıcılık mağduru olmamak için alınacak birtakım önlemler vardır. Öncelikle; mutlaka güvenilir e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapılmalıdır. Bir sitenin güvenilirliği ise bilinirliği ile anlaşılabilir. Aynı zamanda fiyatların değerlendirilmesi yoluyla da web sitesinin güvenilir olup olmadığı yönünde karar verilebilir. Saat örneği üzerinden gidecek olursak: Beğenilen saatin piyasa değerinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Eğer bir e-ticaret sitesinde aynı saat orjinal olduğu belirtilerek 100 TL’te satılıyorsa sitenin güvenilirliği sorgulanabilir. Dönemsel indirimler hariç tutularak değerlendirme yapılabilir.

Kanuna uygun hareket eden hiçbir e-ticaret sitesi kişilerden, kredi kartı veya banka kartının şifresini istememektedir. Dolayısıyla bir web sitesinde kartınızın şifresi isteniyorsa kesinlikle alışveriş yapılmamalıdır.

E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaparken mutlaka sanal kart kullanımı tercih edilmelidir. Alışveriş yapılacak oran kadar sanal karta para aktarımı yapılması en doğru tercih olacaktır.

Alışveriş sitesi dolandırıcılığı mağduru iseniz sorunun çözümü için hukuki destek almanız şarttır. En iyi hukuki desteği ise bilişim avukatından alabilirsiniz. Dolandırıcılık faaliyetlerine karşı neler yapabileceğinize dair bilgi almak; gerekirse hukuki süreci başlatmak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.