Estetik Mağdurlarının Sıkça Sorduğu Sorular

estetik ameliyat tazminat davası, estetik doktoruna dava açmak, estetik mağdurları
estetik ameliyat tazminat davası, estetik doktoruna dava açmak, estetik mağdurları

Estetik operasyonların hukuki niteliği nedir?

Estetik amacıyla gerçekleştirilen her işlem “eser sözleşmesi” niteliğindedir. Nitekim Yargıtay’ın da kabul ettiği görüş bu yöndedir. Bu nedenledir ki başarısız estetik operasyonlara karşı tazminat davası açılabilir.

Başarısız burun estetiği mağdurları dava açabilir mi?

Başarısız estetik ameliyat geçiren kişiler, tazminat davası açabilir. Söz konusu tazminat; maddi ve manevi olmak üzere iki şekilde talep edilebilir. Ancak somut durumun detaylı değerlendirilmesinin ardından dava açma konusunda karar verilmesi şarttır.

Hatalı yüz ve dudak dolgusu neticesinde dava açılabilir mi?

Estetik operasyon/müdahale işlemleri farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Yüze yapılan dolgular, lazer epilasyon, saç ektirme, göğüs büyütme/küçültme ameliyatları söz konusu işlemlerden bazılarıdır. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkündür. Başarısız bir operasyon veya işlem mevcutsa olayın koşullarına göre dava açılabilir.

Göğüs büyütme/küçültme ameliyatı başarısız sonuçlanırsa ne yapılabilir?

Ülkemizde en sık gerçekleştirilen estetik operasyon türlerinden birisi de göğüse yapılan müdahalelerdir. Hatalı göğüs büyütme veya küçültme ameliyatı geçirenler dava açma hakkına sahiptir. Ancak estetik ameliyat tazminat davası, teknik ve spesifik bir konu olduğundan dolayı mutlaka bu alanda çalışan avukattan hukuki destek alınmalıdır.

Estetik ameliyat tazminat davası nerede açılır?

Estetik ameliyat ve operasyonlar eser sözleşmesi kapsamında değerlendirilmekte olup bu alanda doğabilecek uyuşmazlıkların çözümünde Tüketici Mahkemesi görevlidir.

Estetik ameliyat tazminat davası ne kadar sürer?

Estetik mağdurlarının açacağı davanın süresi değişiklik göstermektedir. Ancak bu süre ortalama 9 ayı bulmaktadır. Bu konuda en doğru bilgi için estetik avukatı ile görüşmeniz gerekmektedir.

Başarısız estetik operasyon nedeniyle açacağım davanın ücreti ne kadardır?

Estetik ameliyat tazminat davası ücreti değişiklik gösterir. İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi 2020’ye göre, tüketici mahkemelerinde görülen davalarda avukat, dava değerinin %15’ini talep etme hakkına sahiptir. Dava masrafları ve vekalet ücreti hakkında net bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Ameliyat öncesi muvafakatname imzaladım, yine de dava açabilir miyim?

Ameliyat veya estetik operasyon öncesi hastaya imzalatılan muvafakatnamede yer alması zorunlu unsurlar vardır. Ayrıca hasta, rizikolar ve komplikasyonlar hakkında gerçekten aydınlatılmış olmalıdır. Aydınlatma yükümlülüğünün ihlali söz konusu ise muvafakatname imzalanmış olması bir sonuç doğurmayacaktır.

Estetik ameliyat tazminat davası açarsam duruşmalara katılmak zorunda mıyım?

Estetik avukatı ile temsil olması durumunda duruşmalara katılmak zorunlu değildir. Avukat, müvekkilinin haklarını ve menfaatlerini en iyi şekilde korumak için çalışacaktır.

Hatalı estetik operasyon sebebiyle manevi tazminat talep edebilir miyim?

Başarısız bir estetik müdahale mağduru olan kişiler yaşadıkları üzüntü, keder, psikolojik sorunlar ve benzeri nedenlerden dolayı manevi tazminat talebinde bulunabilir. Davada talep edilecek manevi tazminat miktarı, tamamen kişinin isteğine göre belirlenecek olup bu konudaki son kararı hakim verecektir.

Siz de eğer estetik operasyon/ameliyat mağduru iseniz hukuki destek almak ve haklarını tüm detayları ile öğrenmek için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.