İştirak nafakası, evlilik birliğinin sona ermesi halinde çocuk için ödenecek olan nafakadır. Velayeti kendisine bırakılmayan eş, gücü oranında çocuğun bakım ve giderlerine katılmakla yükümlüdür. İşte bunun için boşanma davası devam ederken tedbiren; boşanma sonucunda ise iştirak nafakası olarak çocuk adına nafakaya hükmedilmektedir. İştirak nafakası ne zaman kalkar? İştirak nafakasından feragat etmek mümkün müdür? Sorularının cevabı için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
İştirak Nafakası Ne Zaman Kalkar?
İştirak nafakasını yoksulluk ve yardım nafakasından ayıran önemli bir özellik mevcuttur. Diğer nafaka türlerinde tarafların talebi gerekirken iştirak nafakasında bu durum söz konusu değildir. Şöyle ki; hakim, talep olmasa dahi re’sen iştirak nafakasına hükmedebilir. Hakim, nafaka miktarını takdir yetkisini kullanarak serbestçe belirleyebilir. Elbette çocuğun bakım, eğitim ve yaşam giderleri ile nafaka ödeyecek tarafın mali durumu bu noktada önem taşımaktadır. Nafaka yükümlüsünün ödeyeceği miktar, hakkaniyete uygun olmalıdır. Peki iştirak nafakası ne zaman kalkar? Nafaka yükümlüsü ne kadar süre nafaka öder?
İştirak nafakası, mahkeme kararının kesinleştiği günden itibaren ödenmeye başlayarak çocuğun ergin olduğu yaşa, yani 18 yaşına kadar devam eder. Dolayısıyla çocuk ergin olana kadar nafaka yükümlüsü, iştirak nafakasını ödemeye devam eder. Çocuğun ergin olması ile birlikte iştirak nafakası ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar. Ancak çocuk talep ederse Türk Medeni Kanunu m.328 hükmü uyarınca yardım nafakası ödenmesi söz konusu olabilir. Ayrıca nafaka alacaklısının ölümü ile de nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacaktır.
İştirak nafakasının artırılması veya azaltılması mümkündür. Bunun için değişen koşullara bağlı olarak nafaka alacaklısı veya nafaka yükümlüsü dava açabilir; talepte bulunabilir.
İştirak Nafakasından Feragat Mümkün Müdür?
İştirak nafakası ne zaman kalkar başlığı altında ele almamız gereken bir konu daha vardır. Bu da iştirak nafakasından feragatin mümkün olup olmadığıdır. Her ne kadar yasal olarak feragati önleyen bir hüküm olmasa da iştirak nafakasından feragat edilmesinin mümkün olmadığını söylememiz doğru bir tespit olacaktır. Şöyle ki; iştirak nafakası kamu düzenine dair çocuğun hakkı niteliğindedir. Dolayısıyla çocuğun yaşamını sekteye uğratacak bir eylemin gerçekleştirilmesi mümkün değildir.
İştirak nafakası ile karşı taraf arasındaki bağ devam etmektedir. Ancak feragat olması halinde çocuk ile karşı taraf arasındaki bağın kopması söz konusu olabilir. Çocuğun anne veya babası ile olan bağının muhafaza edilmesi adına iştirak nafakası önemli yere sahiptir. İştirak nafakasından feragat söz konusu olsa da değişen koşullar nedeniyle çocuğun ihtiyaçları doğabillir. Bu halde feragat, bir engel olarak çocuğun karşısına çıkacaktır. Dolayısıyla iştirak nafakasından feragat edilemezlik ilkesinin kural olarak geçerli olduğunu belirtmemiz yerinde bir tespit olacaktır.
Aile ve boşanma hukuku ile ilgili sorularınız için iletişim bölümünden bize ulaşabilir; boşanma ve aile avukatı ile görüşme sağlayabilirsiniz.