İnternet kullanıcılarının her geçen gün artmasıyla beraber sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması konusu daha da önem kazanmaktadır. Yaşadığımız dönemde hemen hemen herkesin en az bir sosyal medya sitesine üyeliği bulunmaktadır. Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest gibi sosyal medya siteleri, amacına uygun kullanıldığı takdirde pek çok fayda sağlamaktadır. Ancak ne yazık ki her zaman sosyal medya sitelerinin iyi niyetli kişiler tarafından kullanıldığını söylememiz mümkün değildir. Hal böyle olunca da sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması konusu gündeme gelmiştir.
Kişinin veya kurumun kimliği önem taşımaksızın herkes adına sahte sosyal medya hesabı açılması mümkündür. Sahte (fake) sosyal medya hesapları, kişinin fotoğraflarını kullanarak, adını kullanarak veya her ikisiyle birlikte açılabilir. Sahte sosyal medya hesapları açılması engelleyen bir önleyici denetim mekanizması olmadığından dolayı ancak sahte hesaplar açıldıktan sonra işlem yapılması mümkündür.
Sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması, bilişim hukuku konularındandır. Kişi veya kurum adına açılmış sahte sosyal medya hesabı var ise mutlaka bilişim avukatı aracılığıyla kapatma işlemi gerçekleştirilmelidir. Online itibar yönetiminin sağlanmasında önemli yere sahip sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması işlemi, uzman avukat tarafından gerçekleştirilmezse telafisi imkansız kayıplar yaşanabilecektir.
Sahte (Fake) Instagram Hesabını Kapatmanın Yolları
Herkesin rastlaması muhtemel olan sahte sosyal medya hesaplarının açılma nedenleri farklılık gösterir. İntikam almak, gerçek kimliğini gizlemek, kişileri dolandırmak, başkalarını gizlice takip etmek gibi sebeplerle sahte sosyal medya hesapları açıldığını görmekteyiz. Söz konusu hesapların bir an evvel kapatılması, fake sosyal medya hesabında adı veya fotoğrafı kullanılan kişilerin en büyük arzusudur.
“Adıma açılan fake hesapları nasıl kapatırım?” sorusu, sıkça karşılaştığımız sorulardandır. Fake sosyal medya hesaplarının kapatılması için mutlaka hukuki destek alınması gerekecektir. Böylece fake sosyal medya hesaplarının kapatılması mümkün olacak; hatta savcılık suç duyurusu gerçekleştirilecektir. Böylece itibar kaybı yaşanmadan erken müdahale ile sahte sosyal medya hesabı etkisiz hale getirilecektir. Fake hesapların kapatılması işlemi hakkında bilgi almak ve süreci başlatmak adına bilişim avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.
Sahte (Fake) Sosyal Medya Hesaplarıyla İşlenen Suçlar
Başkası adına sosyal medya hesabı açmak, Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil etmektedir. Sahte sosyal medya hesabı açmak, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturacaktır. Fake sosyal medya hesapları aracılığıyla suç işlenmesi halinde ise bir de bu durumundan dolayı cezalandırılma söz konusu olacaktır.
Sahte sosyal medya hesapları ile dolandırıcılık suçu, şantaj suçu, hakaret suçu ve tehdit suçunun işlendiğini sıkça görmekteyiz. Özellikle internet yoluyla şantaj, son dönemlerde oldukça artış göstermiştir. Bu durumda kişiler, para talebiyle karşı tarafa şantaj yapmakta; ödenmediği takdirde ellerinde bulunan video veya fotoğrafları mağdur adına açılacak sosyal medya hesabında yayınlayacaklarını söylemektedirler.
Fake sosyal medya hesabının açılma amacı ne olursa olsun her halde suç teşkil edecektir. Dolayısıyla öncelikle sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması; ardından ise şartlar el veriyorsa savcılığa suç duyurusunda bulunulması en doğrusu olacaktır. Bu konuda bilişim avukatına danışmak, olası hak ve menfaat kayıplarını önlemek adına büyük önem taşır.
Sahte Sosyal Medya Hesaplarının Kapatılması Ne Kadar Sürer?
Fake sosyal medya hesabını kapattırmak için zaman kaybı yaşamadan hukuki sürecin başlatılması gerektiğini belirtmiştik. Bu sürecin ne kadar zamanda sonuçlanacağı ise tamamen somut olaya göre farklılık gösterir. Söz konusu sosyal medya hesaplarının kapatılmasında izlenebilecek alternatif yollar da mevcuttur. Bu anlamda izlenecek yol da hukuki işlemlerin tamamlanma sürecini etkilemektedir. Ancak genel olarak 2 gün ile 2 hafta arasında bu sürenin değişebileceğini söyleyebiliriz.