TANIMA TENFİZ DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ 2023

tanıma tenfiz davası dilekçe örneği, boşanma tanıma tenfiz dilekçesi
tanıma tenfiz davası dilekçe örneği, boşanma tanıma tenfiz dilekçesi

Tanıma tenfiz davası dilekçe örneği, makalemizde mevcuttur. Ancak boşanma tanıma tenfiz dilekçesi konusuna geçmeden evvel, dava ile ilgili bilgi vermemiz faydalı olacaktır.

Tanıma tenfiz davası, yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve icra edilebilir olması için açılan davadır. Davaya dair hükümler, MÖHUK’ta mevcuttur. Her yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi mümkün değildir. Örneğin; yabancı ülke ceza mahkemelerinin vermiş olduğu kararların, Türk hukukunda tanınması söz konusu değildir.

Ülkemizde özellikle yabancı mahkemelerin vermiş olduğu boşanma kararlarının tanınması için dava açıldığı görülmektedir. Davanın nasıl açılacağı, ne kadar süreceği ve dava ücreti ayrıca ele alınması gereken bir konudur. Bahsi geçen konular hakkında bilgi almak için tanıma tenfiz davası başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz. Aynı zamanda son dönemlerde en çok merak edilen bir konu mevcuttur. Tanıma tenfiz davası kaldırıldı mı? Tanıma işleminin yapılması için artık dava açılmasına gerek yoktur. Ancak bunun için aranan pek çok şart mevcuttur. Konuyla ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için tanıma tenfiz davası kaldırıldı mı? başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Bu makalemizde boşanma tanıma tenfiz dilekçesi hazırlarken nelere dikkat edileceği hakkında bilgi verecek ve bir dilekçe örneği paylaşacağız. Ancak her dava kendine özgü niteliklere sahip olduğundan dolayı tanıma tenfiz davası dilekçe örneğini doğrudan kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bu noktada mutlaka yabancılar hukuku avukatı ile çalışmanız gerektiğini vurgulamak isteriz.

Boşanma Tanıma Tenfiz Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Boşanma tanıma tenfiz dilekçesi hazırlanırken dikkat edilecek unsurlar vardır. Genel hatlarıyla birlikte söz konusu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Davacı ve davalının isimleri yazılmalı,
  • Davalının adresi belirtilmeli,
  • Evliliğin hangi tarihte ve nerede gerçekleştiği yazılmalı,
  • Boşanmanın hangi ülke mahkemesinde, hangi yılda gerçekleştiği belirtilmeli,
  • İlgili yabancı mahkemenin boşanma dava numarası eklenmeli,
  • Sonuç ve talep açıklanmalı.

Yukarıda belirtmiş olduklarımızın yanı sıra aslında ilk ele alınması gereken, yabancı makam kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizinin mümkün olup olmadığıdır. Çünkü yabancı bir ülkede verilen her kararın Türkiye’de icra edilebilir olması mümkün değildir. Örneğin; yurtdışında boşanma işlemini gerçekleştiren makamın belediye olduğunu düşünelim. Bu halde belediyeden alınan kararın, Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma kararını yabancı makamın “mahkeme” olması gerektiğini vurgulamamız doğru olacaktır. Nitekim tanıma ve tenfize ilişkin hükümler MÖHUK’ta açıkça belirtilmiştir.

Aşağıda boşanma tanıma tenfiz davası dilekçe örneği mevcuttur. Herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına sürecin tanıma tenfiz avukatı ile yürütülmesi gerektiğini vurgulamak isteriz.

Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Dilekçe Örneği 2023

………………… AİLE MAHKEMESİ 

SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

 

DAVACI                  :  (Ad-Soyad ve TC kimlik numarası)

VEKİLİ                     : (Avukatın bilgileri ve adresi)

DAVALI                   :  (Ad-Soyad ve adresi)

KONU                      : …………. Aile Mahkemesi’nin ……….. dava numaralı ve …………..

tarihli boşanma kararının tanınması ve tenfiz edilmesi talepli dava

dilekçemizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR      :

  1. Müvekkilimiz ………. ve ……………….,……….. tarihinde ………/……..’de evlenmişlerdir.
  2. Müşterek çocukları bulunmayan (veya bulunan) müvekkilimiz ve davalı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle karşılıklı olarak anlaşarak (Boşanma sebebi değişikli gösterebilir.) ………. Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş olup ilgili mahkemenin ………. dava numaralı ve ……….sayılı kararı ile boşanmışlardır. Yabancı mahkemenin boşanma kararına karşı iki taraf da herhangi bir itirazda bulunmamış olup söz konusu karar ………. tarihinde kesinleşmiş bulunmaktadır. Yabancı mahkemenin boşanma kararı ve aynı sayfadaki kesinleşme şerhi, apostil şerhine sahip olup tercümesi yapıldıktan sonra noter tarafından onaylanmıştır. (Kesinleşme şerhi ayrı bir evrak olarak verilmiş olabilir.) Yabancı mahkeme kararının aslını ve noter onaylı tercümesinin bir kopyasını sayın mahkemenize dava dosyamız içerisinde sunmaktayız.
  3. Müvekkilimiz hakkında ……….. Aile Mahkemesi tarafından verilmiş olan boşanma kararının Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından geçerli kabul edilmesi için işbu tanıma tenfiz davasını açma zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER   : MÖHUK, HMK, TMK ve ilgili sair mevzuatlar.

HUKUKİ DELİLLER      : Yabancı mahkeme boşanma kararı ve kesinleşme şerhi aslı, yabancı

mahkeme kararının noter onaylı tercümesi, pasaport fotokopisi.

NETİCE-İ TALEP          : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle davamızın kabulü ile ………. Aile Mahkemesi’nin …………… sayılı dava dosyasının …………. tarihli nihai ve ………. tarihli kesinleşen boşanma kararının Sayın Mahkemeniz tarafından tanınması ve tenfizini bilvekale arz ve talep ederiz. (Tarih)

DAVACI VEKİLİ

Av…………

 

EKLER:

  1. Yabancı mahkeme boşanma kararının aslı
  2. Yabancı mahkeme boşanma kararının noter onaylı tercümesi
  3. Pasaport fotokopisi
  4. Vekaletname

Boşanma Tanıma Tenfiz Dilekçesi 2023

Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere boşanma tanıma tenfiz dava dilekçesi, örnek olarak hazırlanmıştır. Tanıma tenfiz davası dilekçe örneğinin doğrudan kopyalanarak kullanılmasını tavsiye etmemekteyiz. Her dava kendine özgü olup somut olayın özelliklerine göre hazırlanmalıdır. Eklenecek evraklar farklılık gösterebileceği gibi beyanlar da değişebilir. Bu nedenle tavsiyemiz, sürecin en hızlı ve doğru şekilde ilerlemesi adına yabancılar hukuku avukatı ile çalışılmalıdır. Tanıma tenfiz dava süreci, ücreti ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için iletişim bölümünden veya +90 530 829 70 69 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.