Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi

uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi, koruma tedbir kararına itiraz
uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi, koruma tedbir kararına itiraz

Uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi, hakkında koruma tedbiri veya uzaklaştırma kararı verilen kişinin hazırlayacağı dilekçedir. Koruma tedbir kararına itiraz dilekçesi, mahkeme tarafından verilen koruma tedbirinin veya uzaklaştırma kararının haksız olduğu düşünülüyorsa hazırlanmalıdır. Örneğin; evden uzaklaştırma kararının haksız yere verildiğini düşünene bir kişi olsun. Bu kişi kanuni süre içinde koruma kararının kaldırılması dilekçesi verebilir; itirazlarını mahkemeye sunabilir.

Evden uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi hazırlama hakkında bilinmesi gerekenleri makalemizde açıklayacağız. Koruma kararına itiraz nereye yapılır? Ne kadar sürede itiraz edilebilir? sorularının yanıtını öğrenmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Koruma Kararına İtiraz Nereye Yapılır?

Koruma ve tedbir kararı, 6284 sayılı Kanun hükümlerince verilmektedir. İlgili Kanun, uygulamada her ne kadar kadına karşı şiddet vakıalarında başvurulması gereken bir yol olarak görünse de aslında kapsamı daha geniştir. Şöyle ki; aile bireylerinin tamamı, kanun çerçevesinde koruma ve tedbir talebinde bulunabilir. Aynı zamanda tek taraflı ısrarlı takip mağdurları da 6284 sayılı Kanun çerçevesinde koruma ve tedbir kararı almak adına başvuru yapabilir.

Koruma kararına itiraz, Aile Mahkemesi’ne gerçekleştirilmektedir. Ancak itirazı değerlendirecek olan mercii, kararı veren Aile Mahkemesi’nin numara olarak bir üst mahkemesi olacaktır. Koruma kararının kaldırılması dilekçesi ile süresi içinde başvuru yapılarak, koruma kararına itiraz gerçekleşmiş olacaktır.

Koruma Tedbir Kararına İtiraz Süresi

Evden uzaklaştırma/koruma kararına itiraz dilekçesi vermek isteyen bir kişinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta süredir. Süresi içinde verilmeyen koruma tedbir kararına itiraz dilekçesi değerlendirmeye alınmayacaktır. İlgili kanun hükmüne göre, uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi, kararın tebliğinden veya tefhiminden itibaren 2 hafta içinde yapılmalıdır. Söz konusu itiraz, hakim tarafından 1 hafta içinde karara bağlanacaktır. İtiraz ile ilgili hakimin vereceği karar kesindir. Dolayısıyla itirazın reddi durumunda üst mahkemeye başvuru yolu kapalıdır.

Evden Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi ve  Örneği

Tedbir ve koruma kararına itiraz dilekçesi örneğini sizinle paylaşacağız. Ancak belirttiğimiz üzere dilekçe, yalnızca bir örnektir. Doğrudan kopyalanarak kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına koruma tedbir kararına itiraz dilekçesinin avukat tarafından hazırlanması gerektiğini vurgulamak isteriz.

Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği

(Kararı veren mahkemenin numara olarak bir üstü) Aile Mahkemesi’ne Sunulmak Üzere,

(  ). Aile Mahkemesi Sayın Hakimliği’ne

Dosya No: 2018/….. D.İş

Kararı No: 2018/…… K.

Karara İtiraz Eden: (Ad-Soyad, TC kimlik numarası, adres)

Karşı Taraf: (Ad-Soyad, TC kimlik numarası, adres)

Tebliğ tarihi: (Koruma tedbir kararı kişiye ne zaman tebliğ edildiyse o tarih eklenmeli.)

Konu: (  ). Aile Mahkemesi’nin 2018/….. D. İş , 2018/….. sayılı kararına karşı 6284 sayılı Kanun çerçevesinde evden uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesinden ibarettir.

İtirazlarımız:

  1. (Aile söz konusuysa evlilik ile ilgili genel bilgi verilmeli. Örneğin; kaç yıllık evli olunduğu, kaç çocuk olduğu gibi.)
  2. (İtirazların neler olduğu sıralanmalı ve detaylı bir şekilde gerekçelendirilmeli.)
  3. (İtirazları desteklemek amacıyla varsa delillerden bahsedilmeli ve itirazlar ile bağlantı kurularak açıklanmalı.)
  4. (Genel olarak itirazlar toparlanmalı ve sonuca bağlanmalı.)

Hukuki Nedenler: 6284 sayılı Kanun, Yargıtay kararları ve sair mevzuatlar.

Deliller: (Tanık beyanları ve varsa diğer deliller)

Netice-i Talep: (Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ile dilekçemizin konusunu oluşturan koruma ve tedbir kararını kaldırmaya yönelik itirazlarımızın kabulünü; mevcut koruma ve tedbir kararının kaldırılması arz ve talep ederiz.) (Tarih)

İtiraz Eden

Ad-Soyad ve İmza

Tedbir ve evden uzaklaştırma kararının kaldırılması itiraz dilekçesi 2021 ve diğer aile hukuku konularında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.