Uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi, hakkında koruma tedbiri veya uzaklaştırma kararı verilen kişinin hazırlayacağı dilekçedir. Koruma tedbir kararına itiraz dilekçesi, mahkeme tarafından verilen koruma tedbirinin veya uzaklaştırma kararının haksız olduğu düşünülüyorsa hazırlanmalıdır. Örneğin; evden uzaklaştırma kararının haksız yere verildiğini düşünene bir kişi olsun. Bu kişi kanuni süre içinde koruma kararının kaldırılması dilekçesi verebilir; itirazlarını mahkemeye sunabilir.
Evden uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi hazırlama hakkında bilinmesi gerekenleri makalemizde açıklayacağız. Koruma kararına itiraz nereye yapılır? Ne kadar sürede itiraz edilebilir? sorularının yanıtını öğrenmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
Koruma Kararına İtiraz Nereye Yapılır?
Koruma ve tedbir kararı, 6284 sayılı Kanun hükümlerince verilmektedir. İlgili Kanun, uygulamada her ne kadar kadına karşı şiddet vakıalarında başvurulması gereken bir yol olarak görünse de aslında kapsamı daha geniştir. Şöyle ki; aile bireylerinin tamamı, kanun çerçevesinde koruma ve tedbir talebinde bulunabilir. Aynı zamanda tek taraflı ısrarlı takip mağdurları da 6284 sayılı Kanun çerçevesinde koruma ve tedbir kararı almak adına başvuru yapabilir.
Koruma kararına itiraz, Aile Mahkemesi’ne gerçekleştirilmektedir. Ancak itirazı değerlendirecek olan mercii, kararı veren Aile Mahkemesi’nin numara olarak bir üst mahkemesi olacaktır. Koruma kararının kaldırılması dilekçesi ile süresi içinde başvuru yapılarak, koruma kararına itiraz gerçekleşmiş olacaktır.
Koruma Tedbir Kararına İtiraz Süresi
Evden uzaklaştırma/koruma kararına itiraz dilekçesi vermek isteyen bir kişinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta süredir. Süresi içinde verilmeyen koruma tedbir kararına itiraz dilekçesi değerlendirmeye alınmayacaktır. İlgili kanun hükmüne göre, uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi, kararın tebliğinden veya tefhiminden itibaren 2 hafta içinde yapılmalıdır. Söz konusu itiraz, hakim tarafından 1 hafta içinde karara bağlanacaktır. İtiraz ile ilgili hakimin vereceği karar kesindir. Dolayısıyla itirazın reddi durumunda üst mahkemeye başvuru yolu kapalıdır.
Evden Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi ve Örneği
Tedbir ve koruma kararına itiraz dilekçesi örneğini sizinle paylaşacağız. Ancak belirttiğimiz üzere dilekçe, yalnızca bir örnektir. Doğrudan kopyalanarak kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına koruma tedbir kararına itiraz dilekçesinin avukat tarafından hazırlanması gerektiğini vurgulamak isteriz.
Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği
(Kararı veren mahkemenin numara olarak bir üstü) Aile Mahkemesi’ne Sunulmak Üzere,
( ). Aile Mahkemesi Sayın Hakimliği’ne
Dosya No: 2018/….. D.İş
Kararı No: 2018/…… K.
Karara İtiraz Eden: (Ad-Soyad, TC kimlik numarası, adres)
Karşı Taraf: (Ad-Soyad, TC kimlik numarası, adres)
Tebliğ tarihi: (Koruma tedbir kararı kişiye ne zaman tebliğ edildiyse o tarih eklenmeli.)
Konu: ( ). Aile Mahkemesi’nin 2018/….. D. İş , 2018/….. sayılı kararına karşı 6284 sayılı Kanun çerçevesinde evden uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesinden ibarettir.
İtirazlarımız:
- (Aile söz konusuysa evlilik ile ilgili genel bilgi verilmeli. Örneğin; kaç yıllık evli olunduğu, kaç çocuk olduğu gibi.)
- (İtirazların neler olduğu sıralanmalı ve detaylı bir şekilde gerekçelendirilmeli.)
- (İtirazları desteklemek amacıyla varsa delillerden bahsedilmeli ve itirazlar ile bağlantı kurularak açıklanmalı.)
- (Genel olarak itirazlar toparlanmalı ve sonuca bağlanmalı.)
Hukuki Nedenler: 6284 sayılı Kanun, Yargıtay kararları ve sair mevzuatlar.
Deliller: (Tanık beyanları ve varsa diğer deliller)
Netice-i Talep: (Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ile dilekçemizin konusunu oluşturan koruma ve tedbir kararını kaldırmaya yönelik itirazlarımızın kabulünü; mevcut koruma ve tedbir kararının kaldırılması arz ve talep ederiz.) (Tarih)
İtiraz Eden
Ad-Soyad ve İmza
Tedbir ve evden uzaklaştırma kararının kaldırılması itiraz dilekçesi 2021 ve diğer aile hukuku konularında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Benim adim yasemin ben erkek kardesimde iki ay evden uzaklastirma aldi bu uzaklastirmanin ve bu uzaklaştirmadan vazgecmek istiyorum bu konuda yardim edebilirmisiniz mahkemeye dilekce vermek gerekiyo peki bunu nasil yapabilirim bunlarla ilgili ilgili bilgi almak istiyorum
Merhaba Yasemin Hanım,
Uzaklaştırma kararına itiraz etmek mümkündür. Bu durumda süresi içinde yasal yollara başvurmanız gerekmektedir. Detaylı bilgi almak mail üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Kolay gelsin. Eşimle evleri ayırdık boşanma sürecindeyiz.ayrı evlerde yaşıyoruz. 10 aylık çocuk var. Uzaklaştırma aldırdım. Darp ve eşyaları almamakla tehtid edildiğim için. Yanlız şuan her şey normal. Çocuğu görmesinde bir sakınca görmüyorum. Kararı kaldırmak istiyorum. Boşanma sürecinde kararı kaldırırsam ben suçlu pozisyona geçer miyim? Affetmiş veya kararı kaldırdığım için herhangi bir hak talep edememe gibi.
Merhaba Derya Hanım,
Bu süreçte karar, karşı tarafın itirazı üzerine kaldırılabilir. Sizin kararı iptal ettirmeniz karşılaşılan bir durum değildir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için boşanma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba ,
Abimin eşi tarafından şikayet edildim. Ben arayıp küfredip hakaret tehdit etmişim güya ifadem de her seyi belirttim,delillerden bahsettim söylenenlerin asılsız yalan olduğunu belirttim. karar çıktı 3 ay uzaklaştırılma kararı.bu karar beni çok üzmedi çünkü zaten normalde de görüşmediğim,evine gidip gelmediğim biriydi. Ama yalan söylediği halde verilen bu karar ne kadar adaletli ! istanbul sözleşmesi adı altında kadın ne derse haklıdır deniliyor peki o kadın ya yalan söylüyorsa buna rağmen yine kadın haklıdır düşüncesi baki mi olacak ? Bu durumda ne yapabilirim ? İtiraz ve ya kendi haklılığımı ispat edebilme adına
Merhaba Derya Hanım,
Hakkınızda verilen uzaklaştırma ve koruma tedbiri kararına karşı, kararın size tebliğinden itibaren 15 gün içinde itiraz etme hakkınız mevcuttur. Kararın haksız olduğu kanaatinde iseniz itirazda bulunabilirsiniz. Detaylı bilgi için aile hukuku avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
kız arkadaşım hakkımda yalan ifade vererek darp gerekçesiyle uzaklaştırılma kararı aldı nasıl iptal edebilirim mahkemeler koronavirüs gerekçesiyle kapalı konumda 3 ayın 30 unda alınmış bi karar mahkemelerin kapalı olduğu sürede itiraz yapamıyoruz mahkemeler kapalı diye yardımcı olur musunuz ne yapılması gerekir
Merhaba Göksal Bey,
Covid 19 salgını sebebiyle yargıda süreler durdu. Ancak sürelerin durması demek sizin bir itiraz dilekçesi veremeyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Hak kayıplarının önlenmesi adına süreler durmuştur. Uzaklaştırma kararına itiraz edebilirsiniz. Sürecin avukat ile yürütülmesi ve hukuki destek alınması sizin adınıza faydalı olacaktır.
Saygılarımızla.
Eşim uzaklaştırma kararı aldo 1 kızımız var onada aldı 6 yaşında 2 haftadan az olmak kaydıyla onda çocuğumu görmeye izin varmı tesk ederim simdiden
Merhaba Mustafa Bey,
Uzaklaştırma kararını görmeden size bir bilgi vermemiz mümkün değildir. Dilerseniz konuyla ilgili hukuki destek alabilirsiniz.
Saygılarımızla.
ESIM SIDDETLI GECIMSIZLIK NEDENIYLE BOSANMA DAVASI ACTI TEBLIGAT YOLLADI TEBLIGATIN 15 GUNLUK CEVAPLAMA SURESI DOLMADAN ANLASMALI BOSANMA DAVASINA DONUSTURDUK MAHKEMEDE EVLILIK PROTOKOLINI ZORLA IMZALADIGINI SOYLEDI DAVA CEKISMELIYE DONDU TEKRAR BANA TEBLIGAT GONDERMESI GEREKIRMI DAVAYI ACTIGINDA ILK GONDERDIGI TEBLIGATMI GECERLI OLUR MU BEN CEVAP CEVAP YAZMADIM NE YAPMAM GEREKIYOR
Merhaba Recep Bey,
Dava dosyanızı inceledikten sonra size net bir yanıt verebiliriz. Hukuki danışmanlık almak isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba. Esim kiskanclik krizine girip elini kolunu duvara carpip darp raporuyla benim darp ettigimi soyleyerek sikayetci oldu. Once 120 gun sonrasinda 60 gune dusurulerek aile mahkemesi nin karari bana teblig edildi. Itirazda bulundum ayni gun icinde. Esimde Kiskanclik krizine girdigi konu acikliga kavusunca pisman olup elini kolunu kendisi carptigini ifade ederek Tebligden 1 hafta sonra kendisi aile mahkemesine ltirazda bulundu. Ne kadar surede kaldirilabilir?
Yalan beyan da bulundugu icin ceza alirmi?
Benim haklarim neler sonucta herkes elini kolunu carpip darp edildim diyebilirmi?
Birde aile mahkemesi birlikte yasadigimiz annemin evini esime tahsis edilmesine diyor boyle bir yetkisi varmi? Annem evden cikartmak istese ne yapmasi gerekiyor? Cok soru oldu biliyorum ama cevaplarsaniz simdiden ilginize tesekkurler
Merhaba Erol Bey,
Uzaklaştırma kararına itiraz ve aile hukuku alanında sorduğunuz bu sorular ancak hukuki danışmanlık kapsamında değerlendirilebilir. Yorumlar üzerinden bu kadar detaylı bilgi vermemiz mümkün değildir. İletişim bölümünden bize ulaşabilir; hukuki destek alabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba, 3 yıllık evliyim ve 2 yaşında bir oğlumuz var, eşim çocuk için tartışınca baba evine kaçtı çoçuğu alarak ve çnce 3 ay evden uzaklaştırma sonrada şahsına 3 ay aldı ve süreç devam ediyor. Çekişmeli boşanma davası açmış uzaklaştırmaya defalarca süresi geçmeden itiraz etmeme rağmen ses yok, psikolojim bozuldu ne yapıcam allah rızası için yardım edin. En ufak bir fiili yada fiziiki bir girişim yapmadım. Ne darp ne şiddet nede küfür ama sabrım kalmadı çaresizim erkek olarak. 🙁
Merhaba Mehmet Bey,
Dava dosyanıza baktıktan sonra size yardımcı olabiliriz. Talep etmeniz halinde tarafınıza hukuki danışmanlık sağlayabiliriz.
Saygılarımızla.
İlginize teşekkür ediyorum Ayşegül hanım.
………… Dosya bilgileri
Merhaba Mehmet Bey,
Dosya inceleme, hukuki danışmanlık kapsamında değerlendirilmekte olup ücrete tabidir. Hukuki danışmanlık hizmeti hakkında bilgi almak isterseniz mail veya telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Uzaklaştırma kararı aldıran kişi kendisi ihlal ederse cezası varmı acaba…ilginiz için teşekkür ederim
Merhaba Erhan Bey,
Kişi aleyhine sizin uzaklaştırma kararınız var ise ihlal durumunda ceza söz konusu olabilir.
Saygılarımızla.