
Aldatılan kadının hakları, üzerinde ayrıca durmamızı gerektiren önemli aile ve boşanma hukuku konularındandır. Özellikle son dönemlerde aldatma vakıalarında artış olduğu gözlenmiştir. Bu durum şüphesiz ki aldatma nedeniyle boşanma davası sayısının da artmasına neden olmuştur.
Bilindiği üzere boşanma davası, ancak Türk Medeni Kanunu’nda yer alan boşanma nedenlerinden en az birine dayalı olarak açılmaktadır. Aldatılma ise söz konusu boşanma nedenleri arasında yer almaktadır. Aldatılmanın ispatı, aldatılan kadının hakları, aldatılan eşin ne kadar tazminat alacağı bu boşanma nedenini ilgilendiren konulardandır.
Eski kanunda zina, suç kabul edilmekteydi. Ancak artık böyle bir düzenleme mevcut değildir. Dolayısıyla aldatılma durumunda zinanın cezalandırılması söz konusu olmayacaktır. Ancak aldatılan kadının haklarını kullanarak aldatan eşten birtakım taleplerde bulunması mümkündür.
Aldatılan Kadının Hakları 2021
Aldatılan kadının hakları 2020, TMK hükümlerinde açıkça belirtilmiştir. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki aldatmanın ispatı, aldatılan kadın açısından büyük önem taşır. Aldatmanın ispatı için ise mutlaka hukuki yollarla elde edilmiş delillerin kullanılması gerekmektedir. Otel kayıtları, fotoğraflar, telefon yazışmaları, tanıklar vs aldatmanın ispatında kullanılabilir. Ancak hukuka aykırı elde edilen delillerin kullanılması, aldatılan eşin suç işlemesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle mutlaka boşanma avukatı ile görüşme sağlanmalı; hangi delillerin hukuka aykırılık teşkil edeceği doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Aksi halde boşanma davası açayım derken sanık konumuna düşmek söz konusu olacaktır.
Aldatılan kadının hakları denince ilk akla gelen tazminat konusudur. Boşanma davasında kadının ne kadar nafaka alacağı, çocuğun velayetini kimin alacağı ise ayrıca ele alınması gereken konulardır. Bunlarla ilgili yazmış olduğumuzu makalelerimizi okuyabilir; detaylı bilgi edinebilirsiniz. Aldatılan kadının hakları arasında sayacağımız tazminat konusu ise büyük önem taşımaktadır. Aldatılma sebebiyle kadın, aldatan eşten manevi tazminat talebinde bulunabilecektir. Şartlar mevcutsa maddi tazminat da talep edilebilecektir. Manevi tazminat, mutlaka boşanma dilekçesi ile talep edilmelidir. Hakim re’sen bu konuda bir karar vermeyecektir.
Aldatılan Kadının Hakları ve Tazminat
Aldatılan kadının hukuki hakları arasında olan tazminat ve miktarı en çok merak edilen hususlardandır. Aldatmada tazminat miktarını belirleyen birçok unsur vardır. Somut olayın özellikleri, aldatmanın boyutu, ekonomik durum manevi tazminatın belirlenmesinde etkili olacaktır. Neticede manevi tazminat, aldatılan eşin psikolojisinin olumsuz etkilenmesi, kendisini kedere ve üzüntüye sürüklemesiyle nedeniyle hükmedilmektedir. Dolayısıyla aldatılan kadının psikolojik durumu da tazminat miktarının belirlenmesinde rol oynayacaktır.
Aldatılan eşin manevi tazminat talebi hakim tarafından değerlendirilecek ve karara varılacaktır. Hakim, taleple bağlılık ilkesi gereğince talep edilen miktardan daha fazla tazminata hükmetmeyecektir. Ancak talebin altında bir tazminata hükmetmesi mümkündür. Aldatılan eşin manevi tazminat talebinin nasıl belirleneceği, nasıl talep edilmesi gerektiği ile ilgili mutlaka hukuki destek alınmalıdır. Böylece olası hak ve menfaat kayıplarının önüne geçilecektir.
Kocamın Sevgilisine Tazminat Davası Açabilir Miyim?
Aldatılan kadının hakları denince üzerinde durulması gereken bir konu daha vardır.Aldatılan kadınların cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi şudur: “Aldatılan kadın diğer kadına dava açabilir mi?“Yeni düzenleme ile aldatan eşin sevgilisine tazminat davası açmak artık mümkün değildir. Yargıtay bu yönde oluşturduğu içtihat ile üçüncü kişiye tazminat davası açılamayacağını kesin bir dille belirtmiştir. Yani aldatılan kadın diğer kadına dava açamayacak; tazminat talep edemeyecektir.Bu konudaki Yargıtay içtihadı hakkında bilgi almak için aldatmada 3.kişiye tazminat davası açılabilir mi? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Aldatılan Kadın Ne Zaman Boşanma Davası Açmalıdır?
Aldatan kadının hakları denince ne kadar sürede boşanma davası açması gerektiğini ayrıca belirtmemizde fayda vardır. TMK m.161 hükmüne göre, davaya hakkı olan eş, boşanma nedenini öğrenmesinden başlayarak 6 ay, her halde zina fiilinin gerçekleşmesinden itibaren 5 yıl içinde dava açmalıdır. Bu sürelere uyulmaması durumunda aldatma nedeniyle boşanma davası açılması mümkün olmayacaktır. Ancak eğer mevcutsa diğer boşanma nedenlerine dayalı olarak dava açılması söz konusu olabilir.
Aldatılan Kadın Eşini Affederse Ne Olur?
Aldatılan kadının eşini affetmesi durumunda aldatma nedenine dayalı olarak boşanma davası açma hakkı ortadan kalkacaktır. Aldatmanın affı, farklı şekillerde gerçekleşebilir. Yani doğrudan “seni affediyorum” şeklinde bir beyanda bulunulması gerekmez. Aldatma fiili bilindiği halde eşine sevgi mesajları atılması dahi aldatmanın affı olarak kabul görebilir. Bu konuda en doğru bilgi ve mevcut durumun değerlendirilmesi için boşanma avukatı ile görüşülmelidir.
Aldatma Nedeniyle Açılacak Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Aldatılan kadının haklarını talep edeceği ve aldatma sebebiyle açılacak olan dava, çekişmeli boşanma davasıdır. Halk arasında tek taraflı boşanma davası olarak da bilinmektedir. Çünkü bu halde taraflardan yalnızca birisi boşanma talebinde bulunmaktadır. Tek taraflı boşanma davası ne kadar sürer? Bu sorunun yanıtı için mevcut durumun değerlendirmesi yapılmalıdır. Ayrıca avukat ile temsil olup olmaması da büyük önem taşır. Boşanma avukatı olmaksızın dava açılırsa süreç, ortalama 2-3 yıl arasında olabilecektir. Ancak avukat ile bu süre ortalama 1 yıl olacaktır. Ayrıca herhangi bir maddi kayıp da yaşanmayacak; hukuki delillerle aldatmanın ispatı sağlanacaktır.
Fakat tavsiyemiz, davanın ne kadar süreceği ile ilgili detaylı bilgi için avukat ile görüşülmesidir. Her dava, kendine özgü olaylara sahip olduğundan durumun değerlendirilmesi ve kritik yapılması şarttır. Aldatılan kadının hakları, tazminat ve boşanma süreci hakkında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.