Boşanma Davasında Nafaka

boşanma davasında nafaka
boşanma davasında nafaka

Boşanma davası açmayı düşünene veya açmış kişilerin merak ettiği konulardan birisi de boşanma davasında nafaka konusudur. Pek çok kişi “ne kadar nafaka alırım” sorusunun cevabını sorgulamaktadır. Boşanma davasında nafaka, dava sürerken veya dava sonucunda maddi olarak zor duruma düşecek olan tarafa bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para olarak tanımlanabilir.

Boşanma davasında nafakaya hükmedilmesi durumunda boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte nafakanın her ay ödenmesi gerekmektedir. Nafakanın her ay düzenli olarak ödenmemesi durumunda nafaka alacaklısının icra takibi başlatarak nafakanın tahsilini sağlaması mümkündür.

Nafaka Türleri Nelerdir?

Boşanma davası süresince ve boşanma davası neticesinde hükmedilmesi mümkün olan nafaka türlerini göz önünde bulundurduğumuzda temelde 3 çeşit nafaka olduğunu söylememiz gerekmektedir. Boşanma davası açıldıktan sonra ve devamı süresince nafaka ödenmesini talep etmek mümkündür. Boşanma davasında nafaka alınması durumunda bu nafaka ‘tedbir nafakası’ olarak adlandırılmaktadır. Gerek yoksulluk gerekse iştirak nafakasının tedbir nafakası olarak talep edilmesi mümkündür.

Boşanma kararının kesinleşmesi ile yoksulluğa düşecek olan eşe ödenecek nafaka ‘yoksulluk nafakası’ olarak adlandırılmaktadır. Çocuğun velayet hakkına sahip olmayan tarafın bu hakka sahip tarafa çocuk/çocuklar için ödeyeceği nafaka ise ‘iştirak nafakası’ olarak adlandırılmaktadır.

Boşanma Davasında Nafaka Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Boşanma davasında nafaka miktarı, farklı hususlar göz önünde bulundurularak belirlenir. Kanunumuzda nafakanın miktarıyla ilgili bir alt veya üst sınır bulunmadığından boşanma davasında nafaka miktarını hakim takdir edecektir.

Boşanma davasında yoksulluk nafakası alınabilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanma ile yoksulluğa düşecek olması gerekmektedir. Ancak boşanma davasında yoksulluk nafakası alınabilmesi için nafaka talep eden eşin kusursuz veya daha az kusurlu olması gerekmektedir. Örneğin; aldatma (zina) nedeniyle boşanma davası açılması halinde aldatan eşin diğer eşten nafaka talep etmesi durumunda bu talebi reddedilecektir.

Boşanma davasında nafaka ile ilgili şunu da belirtmeliyiz; hiç kusuru bulunmayan tarafın da nafaka ödemesi mümkündür. Eğer boşanma ile karşı taraf yoksulluğa düşecekse, bir işi yoksa bu halde kusuru bulunmasa dahi diğer tarafın nafaka ödemesi gerektiğine hükmedilebilecektir.

Çocuk için ne kadar nafaka ödenir?” konusu ise detaylı bir şekilde ele alınması gereken bir konudur. Boşanma davasında iştirak nafakasıyla ilgili yazımızı okumak için linke tıklayabilir; detaylı bilgi alabilirsiniz.

Boşanma Davasında Nafaka Miktarı 2020

Boşanma davasında nafaka miktarı ile ilgili net bir rakam vermemiz mümkün değildir. Nafaka miktarı, tamamen somut durumun niteliklerine göre belirlenecektir. Boşanmada nafaka maaşın ne kadarıdır 2018? ve diğer soruların yanıtları için boşanma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

Ne Kadar Süre Nafaka Ödenir?

Hukukumuzda nafakanın ödenme süresiyle ilgili herhangi bir sınırlama henüz mevcut değildir. Ancak buna dair düzenlemeler yapılması planlanmaktadır. Dolayısıyla yeni düzenlemelere kadar, nafakanın kaldırılmasına dair şartlar oluşmadığı takdirde nafaka ödemesi devam edecektir. Ancak nafaka ödeyen tarafın yaşam koşullarında değişiklik sebebiyle veya nafaka alacaklısının talebiyle nafaka miktarının değişmesi mümkündür. Bu halde nafaka miktarında değişiklik isteyen tarafın nafaka davası açması gerekmektedir.

GÜNCELLEME:

Yapılacak olan yeni düzenleme ile süresiz nafaka ödemeye son verilecektir.Nafakanın ne kadar süre ödeneceği tayin edilirken bazı koşullar göz önünde bulundurulacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Nafaka Kalkıyor Mu? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Nafakanın Arttırılması veya Azaltılması Mümkün Müdür?

Nafakanın değişen koşullara göre arttırılması veya azaltılması mümkündür. Nafaka davası, nafaka veren veya nafaka alacaklısı tarafından açılabilen bir davadır. Nafakanın kaldırılmasını gerektiren bir durum olmadığı sürede istenilen zamanda nafaka davası açılabilir. Nafaka davasının açılabilmesi için hak düşürücü süre mevcut değildir.

Nafakanın Arttırılması ve Azaltılması Şartları

Nafaka davası açılabilmesi için nafaka alacaklısının veya nafaka ödeyenin ekonomik koşullarında değişiklik olması gerekmektedir. Örneğin; nafaka borçlusunun maddi durumunun çok iyi olması halinde nafaka alacaklı, nafaka artırım davası açabilir. Aynı şekilde nafaka borçlusu da kendi maddi durumunun kötüleşmesi sebebiyle nafakanın azaltma davası  açabilecektir.

Boşanma Davasından Sonra Nafaka Kaldırılır Mı?

Nafakanın kaldırılması mümkündür. Bunun için nafaka alacaklısının ölmesi veya bir başkasıyla evlenmesi gerekmektedir. Ayrıca nafaka alacaklısının önceden çalışmıyor olması fakat sonradan çalışmaya başlaması hallerinde de nafakanın kaldırılması mümkündür.

Nafaka alacaklısı evlenmese de bir kimseyle eğer evliymiş gibi yaşam sürüyorsa bu halde de nafaka kaldırılacaktır.

Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir?

Tedbir nafakası, boşanma davası devam ederken yoksulluğa düşme ihtimali olan eş lehine hükmedilecek olan nafakadır. Tedbir nafakası talebinin kabul edilebilmesi için nafaka talep edenin boşanma sürecinde yoksulluğa düşecek olması gerekmektedir. Uygulamada sıklıkla ev hanımlarının tedbir nafakası talebinde bulunduğu görülmektedir.

Gerek iştirak gerekse yoksulluk nafakasının tedbir nafakası olarak verilmesi mümkündür. Tedbir nafakası geçici nitelikte olduğundan boşanma davasının sonuçlanmasıyla ortadan kalkacaktır.

 Kimlere Nafaka Verilmez?

Her halde hakim tarafından boşanma sürecinde veya dava sonunda nafakaya hükmedilmeyecektir. Boşanma davasında nafaka alamayacak kişilerden bazıları; memur olanlar, fiili olarak başkasıyla evli gibi yaşayanlar, kumar bağımlısı olanlar, eşi ile aynı gelire sahip olanlar,bankada belirli bir miktar parası olan ve faiz gelirine sahip olanlar, mesleği olanlar ve eşi yoksul olanlar. Bu kişilerin sayısını çoğaltmamız mümkündür.

Sigortalı çalışan kadın nafaka alabilir mi?sorusunun cevabı için ise linke tıklayarak konuyla ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.

Boşanma davasında nafaka konusu aile hukukunun en detaylı ve uzmanlık gerektiren konularından birisidir. Bu nedenle detaylı bilgi almak ve mevcut durumunuzu değerlendirmek için boşanma avukatına danışmanız gerekmektedir.

Yeniden Evlenen Eşe Nafaka Verilir Mi?

Yeniden evlenen eşe nafaka verilmesi mümkün değildir. Resmi bir evlilik olmasa da bir başkasıyla fiilen evliymiş gibi yaşam süren eşe de nafaka verilmeyecektir. Nitekim Yargıtay‘ın da kararları bu yöndedir.

Nafakanın Geçmişe Dönük Tahsil Edilmesi Mümkün Müdür?

Boşanma davasında nafaka ile ilgili şunu belirtmeliyiz ki, geçmişe dönük nafaka borcunun tahsil edilmesi mümkündür. Bunun için nafaka borçlusunun, borçlarının vaktinde ödememiş olması gerekmektedir. Bu halde nafaka alacaklısı icra takibi başlatarak ödenmeyen nafakaların tahsilini sağlayabilecektir.

Boşanma davasında nafaka ve diğer aile hukuku konuları hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.