İkamet İzni Uzatma Başvurusu

ikamet izni uzatma 2018,oturma izni uzatma 2018
ikamet izni uzatma 2018,oturma izni uzatma 2018

İkamet izni uzatma, Türkiye’de oturma izni süresi dolmadan evvel yapılması gereken işlemdir. Yabancı uyruklu kişi, İl Göç İdaresi tarafından kendisine verilen oturma izni süresini uzatabilir. İkamet izni, ister uzun dönem isterse kısa dönem olsun, gerekli şartlar sağlandığı takdirde uzatılması mümkündür.

Oturma izni uzatma başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;

  • Oturma izni uzatma başvurusu için öngörülen süreye riayet edilmesidir. Oturma izni uzatma başvurusu ne zaman yapılmalı? Şöyle ki; ikamet izni süresinin dolmasına 60 gün kala, her halde oturma izni süresi bitmeden uzatma başvurusu yapılması mümkündür. Yani ikamet izninin dolmasına 60 günden fazla zaman var ise ikamet tezkeresi uzatma başvurusu, sistem tarafından reddedilecektir.
  • Oturma izni uzatma 2020 başvuruları posta ile yapılmaktadır. İkamet izni uzatma işlemi için gerekli evraklar, oturma izni türüne göre hazırlanacak olup posta aracılığıyla İl Göç İdaresi’nin ilgili birimine iletilecektir.
  • İl Göç İdaresi’nin istediği evrakların eksiksiz hazırlanması önemlidir. Böylece hem zamanda tasarruf edilecek hem de başvurunun reddi durumuyla karşılaşma olasılığı düşürülecektir.

İkamet tezkeresi uzatma başvurusu, ilk başvuru kadar önemlidir. İkamet izni uzatma başvurusunun reddedilmemesi ve süreçte hata yapılmaması için mutlaka yabancılar hukuku avukatı aracılığıyla işlem gerçekleştirilmelidir. Başvurunun avukat aracılığıyla gerçekleştirilmesi isteniyorsa öncelikle avukata özel yetki içeren vekaletname verilmesi gerekmektedir. Oturma izni vekaletname örneği için kırmızı linke tıklayabilirsiniz.

İkamet İzni Uzatma Başvuru Süreci 2023

İkamet tezkeresi uzatma başvurusu yapılırken öncelikle Göç İdaresi’nin resmi web sitesi üzerinden gerekli formlar doldurulmalıdır. Formlar doldurulurken hata yapılmamalı ve bilgiler eksiksiz girilmelidir. Yapılacak hata, oturma izni uzatma başvurusunun reddine sebep olacaktır.

Mevcut ikamet izninde bulunan medeni hal, isim, soyisim, uyruk, adres gibi bilgilerde değişiklik olmuşsa ikamet izni uzatma başvurusunun randevu ile yapılması gerekecektir. Bu nedenle kişinin bilgilerinde değişiklik olmuşsa önce İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giderek bilgilerinin güncellenmesini talep etmesi gerekmektedir. Bu işlem gerçekleştirilmezse, oturma izni uzatma başvurusunun sonunda randevu alınması gerekecektir. Eğer yabancı uyruklu kişinin bilgilerinde değişiklik yoksa oturma izni uzatma 2023 başvurusu posta yolu ile gerçekleşecektir.

Geçtiğimiz aylarda pek çok yabancı uyruklu kişi oturma izni uzatma 2023 başvurularında sıkıntı yaşamış ve uzatma başvuruları reddedilmiştir. Göç İdaresi, almış olduğu bir kararlar turizm amaçlı ikamet izni alanların uzatma başvurularına kısıtlama getirmiştir. Bu da turizm amaçlı oturma izni alanların uzatma başvurularının reddine neden olmuştur. Ancak şu an için İl Göç İdaresi’nin böyle bir kararı mevcut değildir. Uzatma başvuruları, belli hususlar çerçevesinde değerlendirilerek karar verilmektedir.

İkamet İzni Uzatma Talebinin Reddi

Oturma iznini uzatma talebinin ilgili merci tarafından reddedilmesi mümkündür. Unutulmamalıdır ki, eksiksiz evrak sunulması talebin kabul edileceği anlamına gelmez. Başvuruyu değerlendirecek olan İl Göç İdaresi olup takdir yetkisi ondadır. Bu sebeple evraklar tam olsa da uzatma başvurusunun reddiyle karşılaşmak söz konusu olabilir.

İkamet izni uzatma talebinin reddi durumunda kişiye, ülkeyi terketmesi için 10 günlük süre verilecektir. 10 gün içinde Türkiye’de çıkış yapmayan yabancı uyruklu kişi hakkında deport kararı verilecektir. Deport kararı verilmesi, beraberinde giriş yasağı kararını da getirecektir. Peki ama ikamet izni uzatma talebi reddedilenler ne yapabilir? 

Eğer başvurunuzun haksız yere red aldığını düşünüyorsanız red kararının tebliğinden itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Ancak dava açılması, sınır dışı etme kararı verilmesine engel olmayacaktır. İdare, sınır dışı etme kararı verdiği zaman ise deport işlemlerini durdurmak adına İPTAL DAVASI açılması gerekmektedir. Bu anlamda ikamet izni uzatma talebine karşı ve deport kararına karşı dava açılabilecektir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve zaman kaybetmek süreci başlatmak için mutlaka avukat desteği almanız gerekmektedir.

Oturma İzni Uzatma Gerekli Belgeler 2020

İkamet tezkeresi uzatma için gerekli belgeler, oturma izni türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak istenen bazı belgeler vardır. Tıpkı oturma izni başvurusu yapılırken istendiği gibi ikamet izni uzatma başvurusunda da özel sağlık sigortası istenmektedir. Ayrıca son 6  ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf da istenen belgeler arasındadır. Pasaport süresi, talep edilen ikamet izni uzatma süresinden en az 60 gün daha fazla olmalıdır. Pasaportun Latin harfleri kullanılarak yazılmaması halinde ayrıca bunun noter onaylı tercümesi de gerekecektir.

Oturma izni uzatma başvurusu, sanıldığının aksine meşakkatli bir süreçtir. Özellikle son dönemde İl Göç İdaresi’nin aldığı tavır ile ikamet izni uzatmak çok daha zor hala gelmiştir. İkamet izni uzatma başvurusunun reddi ile karşılaşmamak için gerekli belgeler ve süreç hakkında bilgi için yabancılar hukuku alanında çalışan avukat aracılığıyla işlem gerçekleştirilmelidir.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.