İşçinin Tutanağı İmzalamaması

işçinin tutanağı imzalamaması, 3 ihtar işten çıkarma
işçinin tutanağı imzalamaması, 3 ihtar işten çıkarma

İşçinin tutanağı imzalamaması durumunda ne olacağı tarafımıza sıkça yöneltilen iş hukuku soruları arasında yer almaktadır. Özellikle haksız tutanak tutulması durumunda bu soru ayrıca önem taşımaktadır. İşyerinde tutanak imzalamama durumunda ne olacağına değinmeden evvel tutanak tutulmasının nedenlerini kısaca açıklamamız yararlı olacaktır.

İşçi hakkında işyerinde tutanak tutulmasının çeşitli nedenleri olabilir. Tutanağın tutulmasında esas amaç ise, mevcut durumu kayıt altına almaktır. Örneğin; işçinin mazeretsiz olarak işe devamsızlık yapması, işçinin kavgaya karışması ve benzeri durumlar, tutanak tutulmasına sebebiyet verecektir. Peki tutanak tutulursa ne olur? Üç tutanak işten çıkarma eylemini haklı mı kılar? Bu sorular, hakkında tutanak tutula işçilerin en çok merak ettiği konuları oluşturmaktadır. Şimdi sırasıyla bu soruların yanıtlarını verelim.

Tutanak Tutulursa Ne Olur?

İşçi hakkında usulüne uygun tutanak tutulması, söz konusu eylemin kayıt altına alınmasını sağlamaktadır. Tutanakta mutlaka olay, olay tarihi ve saati, yeri,  tanıkların ve mümkünse işçinin de imzası alınmalıdır. Tutanak tutulursa ne olur?sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Tutanak, işverenin elinde bir delil olduğundan dolayı şartlar mevcutsa İş Kanunu hükümlerine göre işçinin iş akdini sonlandırabilir. Bazı vakıalar bakımından tek bir tutanak yeterliyken bazılarında ise birden fazla tutanağın olması gerekecektir. Hatta hiç tutanak tutulmadan da işçinin iş sözleşmesi feshedilebilir.

İşçinin Tutanağı İmzalamaması Durumunda Ne Olur?

İşçinin tutanağı imzalamaması durumunda işveren, iş sözleşmesini feshetmeyecektir. Eğer böyle bir fesih var ise haklı bir fesih olduğundan bahsetmemiz mümkün değildir. Çünkü işçinin tutanağı imzalamaması, tutanağı geçersiz kılmayacaktır. Şahitlerin imzası olduğu sürece tutanak geçerli olacaktır. Yani işçinin imzası, tutanakta bulunması zorunlu unsur değildir.

3 Tutanak İşten Çıkarma

Uygulamada en çok merak edilen konulardan bir diğeri de 3 tutanak işten çıkarma için yeterli midir sorusudur. Aslında bu konuda net bir rakam vermemiz mümkün değildir. Nitekim ilgili mevzuatta da tutanak sayısına dair bir hüküm mevcut değildir. Somut olayın özelliklerine göre, işveren hiç tutanak tutmadan dahi işçiyi işten çıkarma hakkına sahip olabilir.

İşçi eğer, haklı nedenle fesih gerçekleştirip işten ayrılmışsa ve işe devamsızlığı nedeniyle hakkında tutanak tutulmuşsa bu durumda söz konusu tutanakların geçerliliği olmayacaktır. Bu durumda işverenler genellikle 3 tutanak işten çıkarma için yeterlidir diye düşünmektedir. İşçinin gelmediği her gün için tutanak tutarak kıdem tazminatı ve diğer alacakları ödemekten kaçmaya çalışmaktadır. Ancak bu halde işçinin işe gelmeyerek sözleşmeyi haksız feshettiğinden bahsedilemeyecektir. Nitekim haklı nedenle fesihte işçinin, işe devam yükümlülüğü bulunmamaktadır.

İşyerinde tutanak imzalamaya zorlanıyorsanız veya haksız tutanak ile işten çıkarıldıysanız iletişim bölümünden bize ulaşabilir; hukuki çözüm yolları hakkında bilgi alabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.