Özel Meşruhatlı Vize Nedir?

özel meşruhatlı vize nedir,özel meşruhatlı vize nasıl alınır
özel meşruhatlı vize nedir,özel meşruhatlı vize nasıl alınır

Özel meşruhatlı vize, hakkında deport kararı verilmiş olan yabancıları yakından ilgilendiren bir konudur. Daha önceki yazılarımızda açıklamış olduğumuz üzere 6458 sayılı Kanun gereğince yasal yükümlülüklere uymayan veya kanunlara aykırı hareket eden yabancılar hakkında sınır dışı kararı verilmektedir. Sınır dışı etme kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya valilikler tarafından verilmektedir. Sınır dışı edilme kararına karşı kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde İdare Mahkemesi’nde dava açmak; kararın iptalini istemek mümkündür.

Deport kararının kaldırılması için süresinde yargı yoluna başvurulmazsa yabancı, hem sınır dışı edilecek hem de deport nedenine göre belirli bir süre Türkiye’ye giriş yasağı konacaktır. Oturma izni süresi dolmasına rağmen ülkeyi terketmeyenler, haklarında deport kararı verilmeksizin Türkiye’den çıkış yaptıkları takdirde ihlal süresine bağlı olarak para cezası ödemek zorundadırlar. İşte bu para cezasının ödenmemesi halinde de yabancı uyruklu kişiye Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacaktır. Aynı durum vize ihlali veya vize muafiyet ihlali gerçekleştiğinde de geçerli olacaktır. Tüm bu durumlarda Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması, ancak özel meşruhatlı vize alınması ile mümkündür.

Özel Meşruhatlı Vize Ne İçin Alınır?

Özel meşruhatlı vize; hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmiş olan yabancının, bu sürenin dolmasını beklemeden Türkiye’ye yasal yollardan girişini sağlamaktadır. Özel meşruhatlı vize alabilmek için Türkiye’ye gelmenin ciddi bir amacı olmalıdır. Şöyle ki; yabancı uyruklu kişi eğer gerçekten Türkiye’de çalışmak istiyorsa bunun için çalışma izni alınması gerekmektedir. İşveren, yabancı uyruklu kişinin çalışma iznini alacak ve böylece çalışma izni vizesi ile Türkiye’ye giriş gerçekleşecektir. İşverenin sözleşme hazırlaması ve bunu yabancı uyruklu kişiye iletmesi de özel meşruhatlı vize alınmasında etkili olabilecektir.

Özel meşruhatlı vize alabilmek için tüm evrakların eksiksiz hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan evraklar ile birlikte bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğu’na başvuruda bulunulacaktır.Vize başvurusu, Bakanlık tarafından değerlendirilecek ve bir sonuca varılacaktır. Meşruhatlı vize ile ülkemize giriş yapanlar bazı istisnalar hariç olmak üzere ayrıca oturma izni almak zorundadırlar.

Kimler Meşruhatlı Vize Alabilir?

Özel meşruhatlı vize alma talebinde bulunan kişiler uygulamada genellikle fuhuştan deport edilenler, vize ihlali veya oturma izni ihlali yapıp para cezasını ödemeden ülkeyi terk edenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özel vize ile Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılmasını isteyen yabancıların öncelikle yabancılar hukuku avukatına danışması gerekmektedir. Çünkü her durumda meşruhatlı vize ile giriş yasağının kaldırılması mümkün değildir. Avukata danışılarak içinde bulunulan durum detaylı bir şekilde değerlendirilecek ve izlenmesi gereken yola karar verilecektir.

 Özel Meşruhatlı (İstizanlı) Vize İçin Gerekli Belgeler

İstizanlı vize için gerekli belgeler, başvurusu yapılacak vizenin türüne göre değişiklik gösterir. Şöyle ki; aile birleşim vizesi ve çalışma vizesi için gerekli belgeler birbirinden farklıdır. Aynı durum eğitim vizesi için de geçerlidir. Ancak temel olarak gerekli bazı evraklar vardır. Kişinin pasaportunun noter onaylı tercümesi ve başvuru formu bu evrakların başında yer alır. Gerekli belgeleri öğrenmek ve süreç hakkında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.