Evden Uzaklaştırma Kararı ve Koruma Tedbiri

evden uzaklaştırma kararı ,koruma tedbiri
evden uzaklaştırma kararı ,koruma tedbiri

Evden uzaklaştırma kararı, özellikle kadına karşı gerçekleştirilen aile için şiddetin önlenmesinde önemli role sahip koruma tedbiridir. Evden uzaklaştırma koruma tedbiri, 6284 sayılı Kanun çerçevesinde verilen bir karardır.

2012 yılında yürürlüğe giren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların,çocukların ve aile bireylerinin korunması ve kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amaçlanmıştır. Uygulamada sıklıkla şiddet uygulayan koca hakkında koruma tedbirine başvurulmakta ve evden uzaklaştırma kararı alınmaktadır.

6284 sayılı Kanun, yalnızca karı-koca arasındaki şiddet vakıalarında başvurulması gereken bir kanun değildir. İlgili kanun kapsamında aile bireyleri de koruma tedbirinden yararlanabilecektir. Ayrıca tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin de bu kanun kapsamında koruma tedbiri kararı alması mümkündür.

Uzaklaştırma Kararı  Hangi Tedbirleri Kapsar?

İlgili kanunda fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik açıdan şiddet maruz kalan veya kalma ihtimali olan kişilerin evden uzaklaştırma kararı alması mümkündür. Esasında kanunda koruyucu ve önleyici tedbirler olmak üzere ikili bir ayrım mevcuttur. Ancak halk arasında koruma tedbiri değil de evden uzaklaştırma kararı terimi kullanılmaktadır.

Şiddet sebebiyle mahkemeye başvurulduğu zaman uygulamada genellikle birden fazla koruma tedbirine karar verildiği görülmektedir. Özellikle aile içi şiddete maruz kalan kadınların başvurması halinde şiddet uygulayan eş hakkında yalnızca evden uzaklaştırma kararı verilmemektedir.

Hakim tarafından verilecek olan koruma tedbirlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Evden uzaklaştırma kararı
  • Tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürücü söz söyleme yasağı
  • Çocuklarla kişisel ilişki kurma yasağı veya refakatçi eşliğinde görüşme zorunluluğu
  • Korunan kişilere ve kişilerin bulundukları okul, konut ve işyerine yaklaşmama yasağı
  • Eşyalara zarar verme yasağı
  • Korunan kişiyle iletişim geçme yasağı
  • Silah taşıma yasağı
  • Alkol ve uyuşturucu madde kullanma yasağı ve sağlık kurumunda tedavi olma zorunluluğu

Uygulamada sıkça şiddet mağduru kadınların eşleri hakkında evden uzaklaştırma alma amacıyla mahkemeye başvuru yaptıkları görülmektedir. Bu halde mahkeme, somut olayın özelliklerine göre uygun koruma tedbirlerine hükmetmektedir. Evden uzaklaştırma kararı ise bu koruma tedbirlerinin başında gelmektedir.

Şiddet Uygulayan Eşin Evden Uzaklaştırılması

Şiddet uygulayan eşin evden uzaklaştırılması için mutlaka mahkemeye başvuru yapılmalıdır. Bu halde şiddet uygulayan eş hakkında evden uzaklaştırma kararı verilecek ve bunun yanında uygun koruma tedbirlerine de hükmedilecektir.

Her ne kadar uygulamada sıkça kadınların aile içi şiddete maruz kaldığını ve bu nedenle koruma tedbiri talep ettiklerini görsek de erkeklerin ve çocukların da mağdur olduğu durumlarla karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla şiddet uygulayan eş kadın olabileceği gibi erkek de olabilir.

Şiddet kavramından anlaşılması gereken ise yalnızca fiziki şiddet değildir. Şiddet; ekonomik şiddet, cinsel şiddet ve psikolojik şiddet de olabilir. Her halde koruma tedbiri alınması ve evden uzaklaştırma kararı ile eşin eve yaklaşması engellenebilecektir.

Koruma tedbiri almak ve şiddet uygulayan eşin bir an önce evden uzaklaştırılmasını sağlamak için mutlaka aile hukuku alanında faaliyet gösteren avukattan yardım alınması gerekmektedir.

Koruma Tedbiri Kararı Nasıl Alınır?

Evden Uzaklaştırma kararı veya diğer koruma tedbirlerinin alınabilmesi için polis, savcı veya mahkemeye talepte bulunulması mümkündür. Polis veya jandarmaya giderek koruma tedbiri kararı almak için sözlü beyanlar yeterli olacaktır. Ancak mahkemeye veya savcılığa talepte bulunulacaksa mutlaka dilekçe yazılması gerekmektedir.

Evden Uzaklaştırma Kararı Kaç Günde Çıkar?

Evden uzaklaştırma kararı almada yetkili mahkeme Aile Mahkemeleridir. Peki evden uzaklaştırma kararı kaç günde çıkar? Aile Mahkemeleri, koruma tedbiri taleplerini ivedilikle değerlendirmekte olup ortalama 2 gün gibi kısa bir sürede uzaklaştırma kararı verebilmektedir. Bu konuda aile hukuku avukatı ile hareket edilmesi hızlı ve istenilen sonucun alınmasını sağlayacaktır.

Evden Uzaklaştırma Kararı Ne Zaman İstenebilir?

Uzaklaştırma kararını aile içi şiddete maruz kalan veya şiddete uğrama tehlikesi muhtemel olan kişiler talep edebilir. Dolayısıyla koruma tedbiri alabilmek için illa şiddete maruz kalmış olma şartı aranmamaktadır. Şiddete maruz kalma ihtimalinin varlığı yeterli görülmektedir.

Birden Fazla Tedbire Hükmedilmesi Mümkün Müdür?

Koruma tedbirine hükmedilirken genellikle birden fazla tedbir kararına hükmedildiğini görmekteyiz. Yani aile içi şiddete uğrayan bir kadın yalnızca evden uzaklaştırma kararı talep etmiş olsa da beraberinde yukarıda belirtmiş olduğumuz tedbirlere de hükmedilmektedir. Bu durum somut olayın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

Koruma Tedbiri Kararının İhlali Halinde Ne Olur?

Koruma tedbirinin ihlal edilmesi durumunda ihlale göre kişi hakkında 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine hükmedilecektir. Evden uzaklaştırma kararının veya diğer koruma tedbirlerinin bir daha ihlal edilmesi halinde ise hapis süresi 15 ile 30 gün arasında olacaktır.

Koruma Tedbirinin Süresi Ne Kadardır?

Koruma tedbirinin süresi en fazla 6 aydır.  Ancak sürenin dolması durumunda eğer şiddet veya şiddet tehlikesi devam ediyorsa yenide evden uzaklaştırma kararı verilebilir. Yani evden uzaklaştırma kararının uzatılması mümkündür.

Evden uzaklaştırma cezası bitince ne yapmalıyım?diyen birisi konuyla ilgili yeniden bir karar alabilir. Böylece koruma tedbiri süresi uzatılmış olacaktır.

Evden Uzaklaştırma Kararına İtiraz Mümkün Müdür?

Evden uzaklaştırma cezası iptali mümkün müdür? Koruma tedbirine karşı tefhim veya tebliğden itibaren 2 hafta içinde itiraz edilmesi mümkündür. Haksız yere evden uzaklaştırma kararı verildiğini düşünen kişi, itirazlarını Aile Mahkemesine sunmalıdır.  Haksız yere evden uzaklaştırma ve koruma kararına itiraz için, koruma kararına itiraz dilekçesi verilmelidir. Haksız yere evden uzaklaştırma kararına itiraz, 1 hafta içerisinde sonuçlandırılır. Koruma tedbirine itiraza karşı mahkeme tarafından verilecek olan karar kesindir. Dolayısıyla bu karara karşı yargı yolu açık değildir.

Evden uzaklaştırma kararı nasıl iptal edilir?sorusunun yanıtı yukarıda anlattığımız şekildedir. Eğer mahkeme itirazları yerinde bulmaz ise uzaklaştırma kararına ve koruma tedbirlerine riayet edilmesi gerekecektir.

Şiddet uygulayan eşin evden uzaklaştırılması ve diğer koruma tedbirlerinin alınmasında aile ve boşanma avukatına danışılması gerekmektedir. Yaşanan şiddet vakıasının doğru, detaylı ve kanun ile ilişkilendirilerek açıklanması ancak bir avukatın yapabileceği bir iştir. Aksi halde dilekçenin reddiyle karşılaşılacaktır. Böyle bir durumda kişi, koruma tedbiri de aldıramadığı için kendini tehlikede ve güvensiz hissetmeye devam edecektir.Bu sebeple evden uzaklaştırma ve koruma kararı ile ilgili mutlaka aile hukuku alanında faaliyet gösteren avukattan hukuki destek alınmalıdır.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.