
Son yıllarda Türkiye’ye gerçekleşen göç sayısında büyük bir artış gözlemlenmiştir. Söz konusu göçlerin çeşitli nedenleri olmakla beraber en önemlisi Türkiye’nin coğrafi, ekonomik ve sosyo-kültürel konumudur. Göçlerin artışıyla beraber ülkemizde bulunan yabancı uyruklu kişilerin de sayısı elbette artmıştır. Çalışma izni veya oturma izni almak, Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunmak, şirket kurmak gibi sebeplerden dolayı yabancılar, ülkemize yerleşmeyi seçmektedir. Saymış olduğumuz tüm kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi, yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması konusudur.
Özellikle Türkiye’de çalışmayı düşünen yabancılar, kazandıkları parayı ailelerine göndermek adına banka hesabı açmaya ihtiyaç duymaktadır. Aynı zaman yabancı şirketler açısından da banka hesabı önem arz etmektedir. Kendine birikim yapmak veya başka ülkeden gönderilecek paraları tahsil etmek isteyen yabancıların banka hesabı açması olağandır.
Yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması, geçmişte çok daha zorlu ve uzun bir prosedürü kapsamaktaydı. Ancak ülkedeki yabancı uyruklu kişi sayısının artmasıyla beraber bankalar, bu durumu daha kolay hale getirmeyi başarmıştır. Böylece yabancılara banka hesabı açma işlemi hem daha kısa sürede hem de daha zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Makalemizde, yabancıların ve şirketlerin Türkiye’de banka hesabı açması hakkında bilgi vereceğiz.
Yabancıların Türkiye’de Banka Hesabı Açması
Yabancıların banka hesabı açması için öncelikle bankanın, kendilerinden isteyecekleri bilgileri eksiksiz bir şekilde hazır etmeleri gerekmektedir. Yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır:
- Yabancı uyruklu kişinin vergi dairesinden alınmış bir vergi numarası olmalıdır. Pasaport ile vergi dairesine gidildiği takdirde aynı gün içinde vergi numarasının temin edilmesi mümkündür. Eğer kişinin oturma izni var ise ikamet izni kartı üzerinde yer alan yabancı kimlik numarasının da kullanılması mümkündür.
- Yabancıların banka hesabı açması için kendilerine bir tebligat adresi belirlemeleri gerekmektedir. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı veya bildirimde bulunulması gerektiği takdirde banka, bu tebligat adresi üzerinden yabancı uyruklu kişiye ulaşacaktır.
- Yabancıların banka hesabı açmasına onay veren bazı bankalar, Türk operatörlerinden temin edilmiş bir cep telefonu numarası istemektedir. Bu durumda Türk operatör şirketlerinden birine ait cep telefonu numarası alınması şart olacaktır.
Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler, yabancılara banka hesabı açma işlemini gerçekleştiren bankalar tarafından istenen genel bilgilerdir. Hesabın açılacağı bankaya göre bilgilerin ve belgelerin değişiklik göstermesi mümkündür. Bu noktada, eksik bilgi ve belge temini olmaması adına yabancılar hukuku avukatına danışılmasını tavsiye ediyoruz.
Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Banka Hesabı Açması
Yabancı şirketlerin Türkiye’de banka hesabı açması için izlenecek prosedür farklıdır. Bireysel bankacılık hizmetinden faydalanmak isteyen kişiler açısından banka hesabı açmak, daha kolay iken şirketler açısından bu durum biraz daha zahmetlidir. Türkiye’de banka hesabı açmak isteyen yabancı şirketlerin temin etmesi gereken bilgi ve belgeler şu şekildedir:
- Yabancı şirketin Türkiye’de ofisi bulunsun veya bulunmasın her halde bir tebligat adresi olmalıdır.
- Vergi dairesinden şirket banka hesabı açabilmek için vergi numarası alınmalıdır.
- Ancak imza yetkisine haiz şirket müdürü, vergi numarası, tebligat adresi ve diğer evraklar ile bankada hesap açılmasını talep edebilecektir.
- Diğer evraklar; şirket sözleşmesi, oda kayıtları, faaliyet belgeleri, lisanslar gibi şirketi ilgilendiren evraklardır. Söz konusu evraklar, tercüme edilmiş ve noter tarafından onaylanmış olmalıdır.
Yabancı şirketlerin Türkiye’de banka hesabı açma prosedürü ve gerekli evraklar, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Bu nedenle, banka hesabı açma girişiminde bulunmadan evvel öncelikle banka seçilmelidir. Ardından hangi evrakların ve bilgilerin talep edileceği belirlenmeli; bu doğrultuda sürece başlanmalıdır.
Yabancılara Hesap Açan Bankalar
Yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması bakımından en önemli sınırlama, şüphesiz ki her bankanın bu duruma onay vermemesidir. Geçmiş dönemlerde yabancıların banka hesabı açması çok daha zorlayıcıydı. Aynı zamanda az sayıda banka, yabancıların hesap açmasına müsaade ediyordu. Günümüzde, yabancıların banka hesabı açmasına müsaade eden bankaların sayısı çoğalmıştır. Ancak yine de her bankanın böyle bir uygulaması olduğunu söylememiz doğru olmayacaktır. Aynı husus, şirketler açısından da geçerlidir. Dolayısıyla ister yabancı kişi isterse yabancı şirket olsun, her halde öncelikle banka seçimi yapılmalıdır. Seçim yapılmasının ardından gerekli evraklar temin edilmeli; banka hesabı açma işlemi başlatılmalıdır.
Yabancı Ülke Vatandaşı Banka Hesap Açma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması uzun bir işlem değildir. Özellikle bireysel banka müşterisi olmak isteyenler adına bu işlem çok daha kısa sürede gerçekleşir. Eğer kişi, gerekli bilgi ve belgelere sahipse banka hesabı açma işlemi 1 gün içinde gerçekleşecektir. Yabancı şirketler açısından da aynı durum geçerlidir. Ancak gün içinde gerçekleştirilecek olan işlemin süresi daha uzun olmaktadır.
Konuyla ilgili hukuki destek almak, belgelerin doğru ve eksiksiz hazırlanması adına önem taşır. Siz de eğer yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması hakkında bilgi edinmek istiyorsanız iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Mrb
Benim adim hassan iranli
Turkey bankalarinda hesab acma sizden recaederim
Bende Is-bankasi Ziraat bankasi ve Turk finance hesab var ,
Ak-bank ve Turk kuyevt hesab acma istiyurum
Merhaba Hassan Bey,
Türkiye’de banka hesabı açmak istiyorsanız konuyla ilgili hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba Vergi numarasi ve pasaport ve adimiza kayıt fatura olmasina rağmen bankalar hesap açmamaktadir!
Merhaba Ebubekir Bey,
Yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması prosedürü ve aranan şartlar her bankaya göre değişiklik göstermektedir.
Saygılarımızla.
Merhabalar ben Türk vatandaşıyım ,Türk kimlik kartına doğuştan itibaren sahibim kütüğüm Türkiyede yani 500 yıldır bu topraklardayız, bu arada Türkiyeden de emekliyim banka kartım var, yıllardır yurtdışında ikamet ediyorum ikamet adresim yurtdışı olarak görüküyor, ve bugün ne hikmetse Türkiyede bana ing bankasında vadeli hesap açmadı lar, neymiş ikametim yurtdışında mış, bu ne saçma bir uygulama anlamış değilim,
Merhaba Muharrem Bey,
Bankaların hesap açma işlemleri uyguladıkları prosedüre göre farklılık gösterebilir. Banka hesabı açma talebiniz reddedildiyse ilgili mercilere itirazda bulunmak mümkündür.
Saygılarımızla.
Merhaba Ben öğrenciyim Azerbaycan Vatandaşıyım. Pasaport ,Vergi numara, İkamet, Öğrenci belge hepsi mevcutdur. ₺/$ hesabı açmak istiyorum. Hangi bankdan bireysel hesab aça bilirim yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler
Merhaba Nihat Bey,
Banka bilgisini maalesef buradan sağlayamıyoruz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben Azerbaycanliyim.Ankara universitesinde okuyorum.Ziraat bankasinda hesap acmam gerek ama oturum izni daha almadim.Oturum izni olmadan hesap acmak mumkun mu?
Merhaba Nemat Bey,
Oturma izni aldıktan sonra banka hesabı açmanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba yabanci pasaportum var turkiye sadece gezi amacli gelyruz yabanci yabanci pasaporta ikametgah belgesi verilirmi ve vergi numrasi… tanidigimiz akrabalar var onlarin aderini vrsk olrmi..teskler
Merhaba Mohammad Bey,
Gerekli evrakların hazırlanması ile beraber TR’de ikamet izni başvurusunda bulunabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar ikamet için açılan hesaba belli miktar para yatırılması gerekiyormuş bunun miktarı ve süresi hakkında bilgi verebilirmisiniz
Merhaba Erhan Bey,
Miktar ile ilgili net bir bilgi veremeyiz. Ancak TR’de ikamet süresince geçiminizi karşılayacak kadar paranızın olmasını tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben Türkiye’de öğrenciyim. Özbekistan vatandaşıyım. Ziraat Bankasından hesap açmak istiyorum. Yani banka kartı almak istiyorum. Banka şubesine gittiğim zaman hesap açmak istiyorsanız 30.000 TL para yatırmanız gerekiyor dediler. Bu doğru mu? Eğer doğruysa da öğrenciler için de mi böyle? Cevabınız için teşekkür ederim.
Merhaba,
Bu süreç bankadan bankaya değişiklik gösterir. Birlikte çalıştığımız bankaların böyle bir talebi bulunmamaktadır. İletişim bölümünden bize ulaştığınız takdirde konuyla ilgili tarafınıza hukuki danışmanlık sağlanabilir.
Saygılarımızla.