Yurtdışında Evlilik Türkiye’de Geçerli Mi?

yurtdışında evlilik türkiye'de geçerli mi,hem yurtdisinda hem turkiye evlenilir mi
yurtdışında evlilik türkiye'de geçerli mi,hem yurtdisinda hem turkiye evlenilir mi

Yurtdışında evlilik Türkiye’de geçerli mi? sorusu yurtdışında evlenen Türk vatandaşlarının yanıtını merak ettiği sorulardan birisidir. Türk vatandaşları çeşitli nedenlerden dolayı yabancı ülkeye gitmiş ve burada bir evlilik gerçekleştirmiş olabilir. İş, eğitim veya turizm amaçlı yurtdışında giden Türk vatandaşları, bir Türk ile evlilik gerçekleştirebilecekleri gibi yabancı uyruklu birisiyle de evlenebilir. Ancak burada önemli olan yurtdışında yapılan evliliğin Türkiye’de geçerli olup olmadığıdır. Bu makalemizde yurtdışında yapılan evliliğin Türkiye’de geçerli olması için yapılması gerekenler ve evlilik tescili hakkında bilgi vereceğiz.

Yurtdışında Evlilik Türkiye’de Geçerli Mi?

Türk vatandaşının yabancı uyruklu veya bir Türk ile yurtdışında evlenmesi mümkündür. Ancak bu durumda söz konusu evliliğin tescili gerekmektedir. Aksi halde kişi, Türk makamları önünde halen bekar olarak görünecek; evliliği tanınmayacaktır. Yurtdışında yapılan bir evliliğin Türk makamları önünde tanınması ise belirli şartlara tabidir. Bahsi geçen şartlar iki tanedir:

  1. Yabancı ülkede gerçekleştirilen evlilik ilgili Türk mevzuatına uygun olmalıdır.
  2. Yurtdışında yapılan evlilik ilgili Türk makamlarına bildirilmiş olmalıdır.

Yurtdışında gerçekleştirilen evliliğin Türk hukukuna uygun olması en temel şarttır. Bu durumu ise şöyle bir örnek ile açıklayabiliriz: Türk Medeni Kanunu’nun 124.maddesinde evlilik yaşı hüküm altına alınmıştır. İlgili madde hükmü ise şu şekildedir: “Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16’ı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir…”  Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere kural olarak 17 yaşını doldurmayan Türk vatandaşının evlilik gerçekleştirmesi mümkün gözükmemektedir. Ancak pek çok Arap ülkesinde evlilik yaşı, 17 yaşın altındadır. Dolayısıyla evlilik yaşının 14 kabul edildiği bir ülkede evlenen Türk vatandaşı, söz konusu evliliği Türk makamlarına bildirse dahi kabul görmeyecektir. Çünkü Türk hukukuna göre kişi, evlenme ehliyetine henüz sahip değildir. Aynı durum iki kadının veya iki erkeğin evlenmesi halinde de geçerlidir. Türk hukukuna göre, ancak bir kadın ve bir erkeğin evliliği mümkündür. Bazı Avrupa ülkelerinde ise kadın-kadın veya erkek-erkek evliliği yasaldır. Bir Türk vatandaşı yurtdışında böyle bir evlilik gerçekleştirirse Türk makamlarının söz konusu evliliği tanıması hukuken mümkün olmayacaktır. Kısaca şunu belirtmeliyiz ki yurtdışında evlilik Türkiye’de geçerli mi sorusu farklı ihtimaller göz önünde bulundurularak yanıtlanması gereken bir sorudur.

Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye’de geçerli olabilmesi için bildirim şarttır. Bildirim ise farklı yollar izlenerek gerçekleştirilebilir. Evliliğin bildirimin nasıl yapılması gerektiği duruma göre değişiklik gösterir. Eğer iki Türk vatandaşı yurtdışında evlenmiş ise koca; bir yabancı bir Türk evlenmiş ise Türk olan kişi evlilik bildirimi yapmalıdır.

Yurtdışında Yapılan Evlilik Nereye Bildirilir?

Yabancı ülkede gerçekleştirilen evliliğin bildirimi şarttır. Söz konusu bildirim, bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğu’na yapılabilir. Bu yolu seçmek istemeyenler ise Türkiye’de ilgili makama bildirimde bulunabilir. Her iki durumda da izlenecek yol ve istenen evraklar farklılık gösterecektir. Eğer kişiler, Türkiye’ye dönmeyi planlamıyorsa Türkiye’de evliliğin bildirimi yolunu değil de konsolosluğa bildirimde bulunma yolunu seçmelidir. Türk Konsolosluğu’na bildirimde bulunmak hem daha hızlı hem de daha az evrakla işi tamamlamak açısından avantaja sahiptir.

Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye’de geçerli olabilmesi için yukarıda belirtmiş olduğumuz yollardan birisi izlenebilir. Aynı zamanda doğrudan bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğu’nda da evlilik gerçekleştirilebilir. Konsoloslukta evlilik, tamamen farklı bir prosedüre ve sürece sahiptir. Konsoloslukta evlilik gerçekleştirildiği takdirde herhangi bir bildirimde bulunmak gerekmeyecektir. Çünkü ilgili Konsolosluk, evlilik Türkiye’deki nüfus müdürlüğüne bizzat kendisi bildirecektir.

Yurtdışında evlilik Türkiye’de geçerli mi sorusunu yanıtladıktan sonra ele almamız gereken bir konu daha vardır: Evlilik tescili yapılmazsa ne olur? Konuyla ilgili bilgi almak için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Evlilik Tescili Yapılmazsa Ne Olur?

Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye’de geçerli olabilmesi için evlilik tarihinden itibaren 30 gün içinde bildirimde bulunulması gerekmektedir. Söz konusu 30 gün süre dolduktan sonra da evlilik tescili yapılabilir. Ancak bu durumda gecikilen her gün için para cezası ödenmesi gerekecektir. Dolayısıyla yurtdışında evlilik gerçekleştiren Türk vatandaşları 30 gün içinde ilgili dış temsilciliklerimizden “evlilik tescil randevusu” alarak evlilik bildirimde bulunmalıdır. Aksi durumda her geçen gün için para cezası ödemekle yükümlü olacaklardır.

Evlilik tescili yapılmamasının bir diğer boyutu da vardır. Kişi, Türkiye’de halen bekar görünecektir. Bu durumda Türkiye’de yeni bir evlilik yapması söz konusu olabilir. Dolayısıyla tavsiyemiz, zaman kaybı yaşamadan yurtdışında yapılan evliliğin Türkiye’de geçerli olması için tescilin gerçekleştirilmesidir.

Yurtdışında boşanıp Türkiye’de evli görünme, tanıma tenfiz davası ve diğer milletlerarası özel hukuk konuları hakkında detaylı bilgi için yabancılar hukuku avukatı ile görüşme sağlayabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.