Çocuğu Olmayan Kadın Nafaka Alabilir Mi?

çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi?
çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi?

Nafaka konusu boşanma davası denince akla ilk gelen ve en çok merak uyandıran konulardan birisidir. Nafakanın hangi hallerde ödendiği, kim tarafından ödeneceği, ne kadar ve zaman ödeneceği gibi birçok husus, boşanma davası açan veya açmayı düşünen kişilerin merak ettiği noktalardır. Kadınlar açısından ise tarafımıza sıkça yöneltilen önemli bir soru mevcuttur. Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi? Bu makalemizde çocuğu olmayan kadın ve nafaka konusu üzerinde duracağız.

Çocuğu Olmayan Kadın Nafaka Alabilir Mi 2021?

Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir. Şöyle ki; boşanma davasında nafaka üç farklı şekilde karşımıza çıkar. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasıdır. Tedbir nafakası, boşanma davası sürecinde hükmedilen nafaka türüdür. İştirak nafakası ise dava sonuçlanınca müşterek çocuk/çocuklar için velayet hakkına sahip olmayan tarafın ödemesi gereken nafakadır. Yoksulluk nafakası ise boşanma davası neticesinde yoksulluğa düşecek olan kişi için hükmedilen nafakadır. Yoksulluk nafakasına dair düzenleme Türk Medeni Kanunu m.175’te yapılmıştır. İlgili madde hükmü şu şekildedir: “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.” Madde hükmünde açıkça görüleceği üzere birtakım koşulların varlığı halinde yoksulluk nafakasına hükmedilecektir. Söz konusu koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Nafaka talebi olmalı,
  2. Nafaka talebinde bulunan taraf boşanma davası neticesinde yoksulluğa düşecek olmalı,
  3. Nafaka talep edenin kusuru, karşı tarafından kusurundan ağır olmamalı,
  4. Karşı tarafın mali gücü oranında nafaka istenmeli.

Açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir. Bu noktada önemli olan, yukarıdaki şartların mevcut olmasıdır. Yoksulluk nafakası, boşanma davası sonucunda yoksulluğa düşecek olan lehine hükmedilir. Çocuk için nafaka ise ayrıca değerlendirilir ve iştirak nafakası olarak adlandırılır. Yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası arasındaki en önemli ayrım ise şudur: Yoksulluk nafakası, talep üzerine hakim tarafından değerlendirilir. İştirak nafakasına ise hakim re’sen karar verebilir; talep aranmaz.

Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir ancak artık kanunda belirtildiği gibi süresiz olma zorunluluğu yoktur. Yapılan yeni düzenleme ile süresiz nafakaya sınırlama getirilmektedir. Nafaka kalkıyor mu? Başlıklı yazımızı okuyarak konuyla ilgili güncel bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çocuğu Olmayan Kadın Ne Kadar Nafaka Alır?

Çocuğu olmayan kadına nafaka ödenebilir demekle beraber açıklamamız gereken birtakım hususlar daha vardır. Tarafımıza en çok yöneltilen sorulardan birisi de ne kadar nafaka alınabileceği ile ilgilidir. Ancak nafaka miktarı hakkında net bir rakam vermemiz mümkün değildir. Nafaka talep edenin ve nafaka yükümlüsünün ekonomik durumu bu noktada önem taşır. Örneğin; asgari ücret ile çalışan bir erkeğin 5000 TL nafaka ödemesi yönünde bir karar verilmeyecektir. Nafaka, nafaka yükümlüsünü cezalandırmak için değil; yoksulluğa düşme ihtimali olan tarafın ekonomik anlamda iyileştirilmesi adına hükmedilmektedir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere nafaka talep edenin kusuru da önemli bir faktördür. Bazı hallerde nafaka talep eden, yoksulluğa düşecek olsa dahi kusurunun ağırlığı nedeniyle nafaka alma imkanını kaybetmektedir.

Sonuç olarak çocuğu olmayan kadına ne kadar nafaka ödenir sorusuna net bir yanıt vermememiz en doğrusu olacaktır. Her somut olayın özelliklerine bağlı olarak nafaka miktarı değişkenlik gösterecektir. Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek için ise boşanma avukatı ile görüşülmesi doğru bir tercihtir.

Çocuğu Olmayan Kadın Kaç Yıl Nafaka Alır?

TMK m.175’te mevcut düzenlemeye göre süresiz nafaka esastır. Ancak uzun süredir gündemde olan bir konu mevcuttur: Nafaka süresinin sınırlandırılması. Yapılması planlanan yeni düzenlemeye göre süresiz nafaka kaldırılacaktır. Nafaka, belirli bir süreliğine ödenecektir. Bahsi geçen nafaka türü ise yoksulluk nafakasıdır. Süreyi belirleyecek olan birçok etken olacaktır. Evlilik süresi ise bunların başında gelmektedir. Henüz yürürlüğe girmiş bir yeni düzenleme mevcut değildir. Yeni düzenleme yürürlüğe girince ise detayları ile birlikte web sitemizde paylaşacağız.

Aile ve boşanma hukuku alanındaki sorularınızı iletişim numaramızdan veya online danışma formumuzdan bize ulaşarak iletebilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.