İş Davası Ne Kadar Sürer?

iş davası ne kadar sürer,
işçi mahkemesi ne kadar sürer 2018,
iş davası ne kadar sürer, işçi mahkemesi ne kadar sürer 2018,

İş davası ne kadar sürer?sorusunu cevaplarken göz önünde bulundurulması gereken pek çok unsur vardır. Ama öncesinde iş davaları hakkında genel bilgi vermemiz faydalı olacaktır. İş davaları, farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. İşçinin ücretinin ödenmemesi, işçinin haklı nedenle feshi ve işe iade uygulamada sıkça karşımıza çıkan ve iş davası açılmasına sebebiyet veren durumlardır.

İşe davaları ne kadar sürede sonuçlanır?sorusunu yanıtlarken ilk değerlendirilecek husus, davanın konusudur. Sonrasında ise davanın açılacağı şehir önem taşır. Örneğin; İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde mahkemelerin iş yükü daha fazladır. Bu sebeple duruşma tarihleri arasında uzun süreler olabilir ki bu da davanın uzamasına neden olabilecektir. İş davası ne kadar sürer?sorusunu cevaplarken avukat ile temsil olup olmaması da önem taşır. İşçi avukatı ile işçi alacaklarının tahsili veya işe iade sağlanmak isteniyorsa sürecin kısalması mümkündür.

İş Davası Ne Kadar Sürer?

İş davası, ortalama olarak 3-9 ay arasında sonuçlanmaktadır. Dava sonucunda istinafa gidilmesi halinde ise istinaf, 1-3 ay arasında karara varacaktır. Elbette belirttiğimiz süreler net değildir. Vermiş olduğumuz tahmini sürelerin değişiklik göstermesi mümkündür. Yani iş davası süresi kısalabileceği gibi uzama ihtimali de mevcuttur. İş mahkemesi kaç duruşmada biter? ve diğer sorularınız için en doğru bilgiyi  iş hukuku avukatı ile görüşerek alabilirsiniz.

İş Davalarında Arabuluculuk Süreci

Bilindiği üzere 2018 yılının başından itibaren iş hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümünde arabulucuya başvurmak, dava şartı haline getirilmiştir. Dolayısıyla arabulucuya başvurmak artık zorunluluktur. İş hukukunda arabuluculuk, İş Mahkemeleri Kanunu m.3’e göre; işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında zorunlu tutulmaktadır. Davanın usulden reddedilmemesi adına belirtilen uyuşmazlıkların çözümünde mutlaka önce arabulucuya başvurulmalıdır. Aksi halde zaman kaybı yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

İş davası ne kadar sürer?İşçi mahkemesi ne kadar sürer 2018?sorularını yanıtlarken arabuluculuk sürecini de değerlendirmemiz şarttır. Çünkü artık işçi alacağı davası veya işe iade davası açmadan arabuluculuk ile kısa sürede istenen sonuca ulaşmak mümkündür.  Bunun için şüphesiz ki işçi avukatından destek alınmalıdır.

Arabuluculuk sayesinde yukarıda belirtmiş olduğumuz konulara dair uyuşmazlık en fazla 3 hafta içinde çözümlenebilir. Bu açıdan aslında arabuluculuğun iş hukukundan doğan ihtilafların çözümünde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dava açılmadan uyuşmazlığın çözümü, hem zaman kaybı hem de maddi kayıp yaşanmaması adına önemlidir. Böylece kişiler, kısa sürede mağduriyetlerinin giderilmesini sağlayacaktır. Ancak arabuluculuk faaliyeti olumsuz neticelenirse bu kez dava açma yoluna gidilmesi en doğrusu olacaktır.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.