Kaynana Yüzünden Boşanma

kaynana yüzünden boşanma davası, kaynanaya tazminat davası, kaynanaya  dava açılabilir mi?
kaynana yüzünden boşanma davası, kaynanaya tazminat davası, kaynanaya dava açılabilir mi?

Kaynana yüzünden boşanma vakıaları aslında her dönemde mevcuttu. Ancak özellikle son yıllarda Yargıtay, kayınvalideleri de ilgilendiren emsal kararlara imza atmıştır. Kaynana yüzünden boşanma talepleri, çeşitli nedenlerle karşımıza çıkmaktadır. Kayınvalide ile aynı evde yaşıyor olmak, kayınvalidenin baskısı, kayınvalidenin dedikodu yapması boşanma nedenlerinden bazılarıdır. Bu yazımızda Yargıtay’ın, belirtmiş olduğumuz durumlara dair emsal kararlarından bahsedeceğiz.

Kaynana Yüzünden Boşanma Yargıtay Kararı

Kaynana yüzünden boşanma konusuyla ilgili ilk olarak en yeni karardan bahsedeceğiz. Söz konusu karar çerçevesinde, kaynananın işlerini yapmaya zorlanan kadın haklı bulunmuştur. Olay şu şekilde cereyan etmiştir: Şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan boşanma davasında kadın, görüşmek istememesine rağmen eşinin baskısıyla kaynanasıyla görüşmeye zorlandığını beyan etmiştir. Ayrıca kaynana evindeki işleri yapması için kadın, eşinden şiddet gördüğünü iddia etmiştir. Kadının da karşı dava açtığı boşanma davası neticesinde mahkeme, tarafların boşanmasına karar verdi. Ayrıca kadının talebi üzerine belirli bir miktar maddi ve manevi tazminata hükmedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 2.Hukuk Dairesi kocanın, tüm temyiz itirazlarını reddetti. Ayrıca kaynana yüzünden boşanma durumunda kalan kadın için hükmedilen tazminat miktarını da az buldu. Bunun üzerine Yargıtay, kararı bozarak yerel mahkemeye gönderdi. Ancak yerel mahkeme, direnme kararı verdi. Direnme kararı üzerine ise kadın, temyiz yoluna başvurunca bu kez devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurul’u girdi. Hukuk Genel Kurul’u direnme kararını bozdu ve 2.Hukuk Dairesi’nin kararı yerinde bulundu.

Söz konusu karar, “kaynana yüzünden boşanma”emsal niteliğindedir. Kaynananın evini temizlemeye zorlanan,bu sebeple şiddete maruz kalan kadının manevi tazminat hakkı vardır diyebiliriz. Ancak, kayınvalide yüzünden boşanma davası açma, sanıldığı gibi kolay bir iş değildir. Her ne kadar Yargıtay’ın konuya dair kararları mevcutsa da bunların iyi bilinmesi ve somut duruma göre kullanılması büyük önem taşır. Dolayısıyla evlilikte kaynana sorunu nedeniyle çekişmeli boşanma davası açmak isteyen kişi, mutlaka boşanma avukatı ile iletişime geçmelidir. Aksi takdirde hem süreç uzayacak hem de telafisi imkansız kayıpların yaşanabilecektir.

Kayınvalide ile Aynı Evde Yaşamak Boşanma Sebebi Midir?

Kaynana ile birlikte yaşamak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararına göre bir boşanma nedenidir. Somut olayda, kayınvalide ile aynı evde yaşamak istemeyen kadın, kocasına bu durumu belirtmiştir. Ancak kadının ısrarlarına rağmen koca, ayrı eve çıkma talebini reddetmiştir. Bunun üzerine kadın, kaynana ile birlikte yaşadığı gerekçesiyle boşanma davası açmıştır.

Kayınvalidemle aynı evde yaşamak istemiyorum.” diyen kadının boşanma talebi yerel mahkeme tarafından reddedilmiştir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kaynana yüzünden boşanma talebine dayalı olarak önüne gelen bu dosyada davacı kadını haklı bulmuştur. Yargıtay, Türk Medeni Kanunu hükümlerince erkeğin ayrı bir ev kurmamasını “kusurlu hareket” olarak nitelendirmiştir. Dolayısıyla kaynana ile birlikte yaşamak, boşanma nedenleri arasında yer almaktadır diyebiliriz.

Boşanma nedenleri, boşanma davasında nafaka ve velayet konuları hakkında en doğru bilgiye ulaşmak için mutlaka aile hukuku avukatı ile görüşülmelidir.

Kaynanaya Dava Açılabilir Mi?

Kaynana yüzünden boşanma davası açılmasının mümkün olduğunu yukarıda belirtmiştik. Boşanmada kaynana faktörünün bu denli etkili olması akıllara farklı soruları da getirmektedir. Cevabı merak edilen sorulardan birisi de, “Kaynanaya dava açılabilir mi?” sorusudur. Kaynanaya dava açma mümkündür. Bu dava, kaynanaya tazminat davası şeklinde olabilecektir. Konuyla ilgili Yargıtay’ın da kararı vardır.

Yargıtay 4.Hukuk Dairesi emsal bir karara imza atarak yeni bir içtihat metni oluşturdu. Söz konusu karar ile bundan sonra gelininin dedikodusunu yapan kaynana tazminat ödeyecektir. Karara konu olayda, evdeki altınlarının gelini tarafından çalındığını iddia eden kayınvalide gelininin dedikodusunu yapmıştır. Yargıtay kararında, hırsızlıkla itham edilen kadının kişilik haklarının ihlal edildiğini ve kayınvalide aleyhine manevi tazminata hükmedilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Yani gelinin dedikosunun yapılması, kişilik haklarını ihlal ediyorsa artık kaynanaya tazminat davası açılması söz konusu olabilecektir.

Emsal niteliğindeki bu karar ile birlikte gelin-kayınvalide ilişkileri yeni bir boyut kazanmış bulunmaktadır. Kaynanaya tazminat davası, kaynana yüzünden boşanma, boşanma davası ücreti ve diğer aile hukuku konuları hakkında bilgi almak için aile ve boşanma avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.

Okumanızı tavsiye ettiğimiz diğer güncel makalelerimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.