İşten ayrılırken dikkat edilmesi gerekenler, istifa etmek isteyen kişileri ilgilendiren bir konudur.Hemen hemen herkes, yaşamının bir döneminde işten istifa etmiş veya bunu düşünmüştür.Fakat ani bir karar, sonuçlarını düşünmeden istifa etmek, telafisi imkansız zararlara neden olacaktır.Bu sebeple istifa ederken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır.
İşten Ayrılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Kişinin isteği.Yani kişi, gerçekten istifa etmek isteyip istemediğine karar vermelidir.Sonucunu düşünmeden istifa etmek, kişilerin hak ve menfaat kaybı yaşamasına neden olabilir.Örneğin; işverenin mobbing uygulaması nedeniyle yalnızca bir istifa mektubu verilirken işten ayrılma yaşandığını düşünelim.Bu durumda kişi, işçi alacaklarını tahsil etmemişse, sonradan dava açsa dahi durum zorlaşacaktır.Çünkü basit bir istifa mektubu yerine noter kanalıyla işçi alacağı ihtarnamesi göndermesi doğru tercihtir. Dolayısıyla işten ayrılmak isteyen kişi, öncelikle bunu gerçekten isteyip istemediğine karar vermelidir.Ayrıca bunun sonuçlarını da düşünerek hareket etmelidir.
- İşten ayrılma sebebi.İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi, hangi gerekçeyle işin bırakılacağıdır.Eğer keyfi bir durum söz konusuysa, istifa edilmesi halinde kıdem tazminatı hakkı doğmayacaktır.Ancak İş Kanunu‘nda yer alan işçinin haklı nedenle derhal feshini gerektiren bir durum mevcutsa, bu halde kıdem tazminatı hakkı doğacaktır.İstifa etme nedeni doğrultusunda hazırlanacak ihtarname ile usule uygun bir şekilde iş akdi sonlandırılmalıdır.
- Tanıklar.Eğer haklı bir nedenle işçi istifa edecekse, mutlaka bu duruma şahit tanıkları olmalıdır.İstifa sonrasında işçi, maddi haklarını işverenden talep edecektir.İşverenin işçiye maddi haklarını vermemesi durumunda ise işçi alacağı davası ile karşı karşıya kalınabilecektir.Elbette öncesinde izlenmesi gereken diğer hukuki yollar vardır.Son hukuki çare olarak dava açıldığı takdirde iş akdinin fesih sebebinin ispatında tanık beyanları büyük önem taşımaktadır.Dolayısıyla işten ayrılırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de mevcut durumla ilgili en az 2 tanığa sahip olmaktır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz “istifa ederken dikkat edilmesi gerekenler” listesindeki maddeleri çoğaltmamız mümkündür.Ancak her somut olay kendine özgüdür. Dolayısıyla işçinin,mevcut durumuna göre değerlendirme yapılması ve dikkat edilecekler listesi belirlenmesi en doğru tercihtir.Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için mutlaka iş hukuku avukatı ile görüşülmelidir.
İşten Ayrılmak İçin Kaç Gün Önceden Haber Verilmeli?
İşten ayrılırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de ihbar süreleridir.İşten ayrılırken ihbar süresi, o işyerinde çalışılan yıla göre belirlenecektir. Eğer kişi, kendi isteğiyle işten ayrılıyorsa ihbar sürelerine riayet etmek zorundadır. Aksi halde ihbar tazminatı ile karşı karşıya kalacaktır.Fakat haklı nedenle işçi işi bırakıyorsa, ihbar sürelerine uymak zorunda değildir.Ayrıca evlilik nedeniyle işten ayrılma gibi istisnai durumlardan biri varsa da işçi, ihbar sürelerine uymakla yükümlü değildir.
İhbar süreleri hakkında detaylı bilgi için linke tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.
İşten Ayrılmak İçin İstifa Dilekçesi Vermem Yeterli Midir?
İşten istifa ederken yapılması gerekenlerden birisi, şüphesiz ki işvereni durumdan haberdar etmektir. Konuyla ilgili en çok merak edilen husus, bu bildirimin nasıl yapılacağıdır .İsteğe bağlı istifalarda yalnızca istifa dilekçesi verilmesi çoğu zaman yeterlidir. Ancak haklı nedenle veya evlilik,askerlik gibi nedenle istifa edilecekse izlenecek yol farklıdır. Böyle bir durumda tavsiyemiz, noter kanalıyla işverene ihtarname gönderilmesidir.
Noter ihtarnamesi, ispat açısından büyük önem taşır. Eğer işveren, işçinin maddi haklarını ödemeyi düşünmüyorsa bile ihtarname ile sonuç alınması söz konusu olabilecektir. İhtarnamenin caydırıcılığı sayesinde dava açmadan işçinin, kıdem tazminatı, ücret ve diğer alacaklarını tahsil etmesi kolaylaşacaktır.İhtarnamenin hazırlanması aşamasında mutlaka hukuki destek alınmalıdır. Aksi halde dava sürecinde ihtarname karşınıza çıkacak; yapılan hatalar nedeniyle maddi kayıplar yaşanacaktır. İstifa etme süreci ve ihtarname hazırlanması konusunda işçi avukatından hukuki destek alınması gerekmektedir.
İşten ayrılırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilir; iş hukuku avukatımızla görüşme sağlayabilirsiniz.